x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alţi doi sateliţi ai sistemului Galileo, lansaţi cu succes. David şi Sif fac parte din "miniconstelaţia" care orbitează în jurul Terrei

Alţi doi sateliţi ai sistemului Galileo, lansaţi cu succes. David şi Sif fac parte din "miniconstelaţia" care orbitează în jurul Terrei

13 Oct 2012   •   14:33
Alţi doi sateliţi ai sistemului Galileo, lansaţi cu succes. David şi Sif fac parte din "miniconstelaţia" care orbitează în jurul Terrei
Sursa foto: JODY AMIET / AFP

Comisia Europeană a anunţat astăzi, într-un comunicat de presă, lansarea cu succes a doi sateliţi din cadrul sistemului european de navigaţie Galileo. Ambii sateliţi, botezaţi David şi Sif, fac parte dintr-o 'miniconstelaţie' alături de alţi sateliţi care orbitează în jurul Pământului din octombrie 2011.

"Ziua de ieri (vineri) a marcat o etapă foarte importantă în construcţia Galileo, sistem european de navigaţie prin satelit. Doi sateliţi operaţionali au fost puşi pe orbită la 12 octombrie (...) din Kourou, Guyana franceză, cu ajutorul unei rachete Soiuz", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

"Am făcut încă un pas către finalizarea sistemului Galileo pentru cetăţenii şi companiile din Europa. Ne aşteaptă un drum lung înainte ca întregul sistem să fie operativ, dar suntem convinşi că (Galileo) va fi cel mai sofisticat sistem de navigare prin satelit", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene şi responsabil cu industria, Antonio Tajani.

Anul trecut, în octombrie, primii doi sateliţi Galileo au fost lansaţi pe orbită la o altitudine de 23.000 de kilometri, de la aceaeşi bază din Guyana Franceză.

Galileo este cel de-al treilea sistem de navigatie globala, dupa cel american GPS si cel rusesc Glonass. Acest sistem va pune la dispozitie servicii de pozitionare globala de inalta precizie si garantate si este in totalitate civil.

CE a precizat că, după realizarea unor controale detaliate, la sfârşitul lui 2014 vor fi lansaţi încă 14 sateliţi. Obiectivul UE este ca Galileo să înceapă să furnizeze propriile servicii începând cu anul 2015. Între 2015-2018, sistemul ar urma să numere în total 30 de sateliţi.

Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este controlat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

×