x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Secretele planetei Marte, ascunse într-un meteorit găsit în Sahara. Ce au descoperit savanţii

Secretele planetei Marte, ascunse într-un meteorit găsit în Sahara. Ce au descoperit savanţii

04 Ian 2013   •   12:06
Secretele planetei Marte, ascunse într-un meteorit găsit în Sahara. Ce au descoperit savanţii
Sursa foto: Carl Agee/Photograph: Carl Agee/AP
Oamenii de ştiinţă au analizat un meteorit care provine de pe Marte şi au descoperit că bucata de rocă conţine elemente la care nu se aşteptau.

Meteoritul a fost găsit în deşertul Sahara, în Maroc, şi cântăreşte aproximativ 300 de grame, scrie The Guardian.

Numit Black Beauty datorită culorii sale negre, bucata de rocă conţine bazalt şi foarte multă apă, de 10 ori mai multă decât alţi meteoriţi marţieni. Acest lucru demonstrează că piatra a intrat în contact cu apa pe suprafaţa planetei Marte, în urmă cu 2,1 miliarde de ani, atunci când s-a format.

Savanţii care l-au cercetat sunt încântaţi de rezultate şi sunt convinşi că, pe masura ce vor avansa, cercetările vor scoate la lumină şi alte date neaşteptate despre trecutul Planetei Roşii.

Acest meteorit este singurul care provine de la suprafaţa planetei, spre deosebire de ceilalţi 110 meteoriti marţieni căzuţi pe Terra, care provin din structurile de adâncime.

Se crede că s-a format probabil din lava ieşită la suprafaţă şi întărită, cu ajutorul apei cu care a intrat în contact. El este dovada că Marte a avut cândva un trecut în care clima era mai cladă şi mai umedă.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Carnegie a fost publicat în revista Science Express pe 3 ianuarie.
 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro



×