x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Securitate la nivel înalt

Securitate la nivel înalt

13 Sep 2008   •   00:00

Managementul digital al drepturilor (DRM) reprezintă o soluţie găsită de autorităţi pentru stoparea copierii ilegale de date. În viitor însă, se pare că vom avea un nou avantaj: o tehnologie prin care gadget-urile vor putea fi utilizate doar de posesorul lor legal, ca să zicem aşa.

Managementul digital al drepturilor (DRM) reprezintă o soluţie găsită de autorităţi pentru stoparea copierii ilegale de date. În viitor însă, se pare că vom avea un nou avantaj: o tehnologie prin care gadget-urile vor putea fi utilizate doar de posesorul lor legal, ca să zicem aşa. Fiecare dispozitiv portabil – fie el MP3Player, telefon mobil sau iPod – conţine un circuit care recunoaşte mufa încărcătorului şi dă voie curentului să încarce bateria. Vă sună cunoscut, nu? Compania Apple a avansat ideea conform căreia existenţa unui aşa-zis “circuit-gardian”, care sesizează atunci cînd cineva conectează dispozitivul portabil la un sistem de sincronizare neautorizat, ar putea linişti hoţii de gadget-uri. În cazul în care codurile din programul de sincronizare sau din programul de descărcare a datelor nu se potrivesc cu cele dintr-un anumit dispozitiv, circuitul de încărcare a bateriei este scos din funcţiune. Astfel că respectivul gadget furat devine inutilizabil. Aplicarea acestei tehnici poate fi totuşi riscantă, spun scepticii, apreciind că folosirea acestui sistem s-ar putea finaliza cu nenumărate plîngeri în cazul în care codurile de identitate sînt citite greşit. În cazul în care compania Apple reuşeşte să perfecţioneze această tehnică, astfel încît ea să nu conţină erori, putem vedea un viitor strălucit în securitatea dispozitivelor portabile.

 

Oglinzile variabile

Lentilele lichide sînt menite să revoluţioneze designul instrumentelor optice de mărimi mici, cum ar fi camerele de fotografiat ale telefoanelor mobile. O astfel de lentilă nu are părţi mecanice, ci este de fapt un lichid închis într-o capsulă în aşa fel, încît suprafaţa fluidului ia forma unei lentile. Aplicarea unui cîmp electric schimbă forma suprafeţei, modificînd focalizarea lentilelor. Acum, compania Philips intenţionează să folosească acest principiu pentru a crea oglinzi variabile, informează publicaţia New Scientist. Stratul care se formează între anumite tipuri de fluide poate crea efectul de oglindă. Prin plasarea lichidelor într-un spaţiu închis şi aplicarea unui cîmp electric, cercetătorii spun că pot modifica forma stratului şi, în consecinţă, forma oglinzii, la fel ca în cazul lentilelor lichide. Oglinzile variabile ar putea deveni o componentă importantă în contextul viitoarelor generaţii de cititoare de DVD-uri. Datele sînt stocate de DVD-uri prin crearea unor seturi de găuri pe suprafaţa discului, care sînt citite apoi de lumina de laser reflectată pe această suprafaţă. Pentru a citi informaţia de pe discuri diferite, dispozitivele trebuie să varieze mărimea razei laser folosite. Acest lucru ar fi posibil cu ajutorul oglinzilor lichide, spune compania Philips.

 

Roboţi cu puteri extrasenzoriale

Avîntul tehnologiei îi ajută pe oameni să construiască maşinării din ce în ce mai performante. De la invenţia roboţilor pînă în prezent, oamenii de ştiinţă au încercat să îi perfecţioneze pentru a răspunde diferitelor funcţii şi a-şi însuşi diferite roluri. Cercetătorii au observat că roboţii ultimelor generaţii întîmpină dificultăţi în manipularea obiectelor delicate deoarece “simţul lor tactil” nu este încă foarte bine dezvoltat. Una dintre tehnicile pe care oamenii de ştiinţă încearcă să o dezvolte în prezent a fost împrumutată... de la o specie de peşti. Este vorba despre electrolocaţie, adică de modalitatea prin care percepţia unui animal poate fi folosită, prin cîmpuri electrice, pentru a detecta un obiect, pentru a comunica cu alte specii şi pentru a-şi perfecţiona comportamentul de apărare sau de atac. Cu ajutorul electrolocaţiei, robotul creează un cîmp electric între el şi obiectul sau obiectele ce trebuie ridicate, apoi măsoară schimbările de distanţă prin urmărirea modificărilor de capacitanţă a golului. Experţii Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) cred că pot îmbunătăţi electrolocaţia roboţilor prin adăugarea unui strat reflectorizant în spatele senzorilor care să direcţioneze cîmpul electric înspre obiectul vizat. De aici, cu ajutorul acestei metode care duce la creşterea sensibilităţii maşinăriilor, cercetătorii mai au de făcut doar cîţiva paşi pînă la apariţia, pe piaţă, a roboţilor ce pot manevra singuri, fără ajutor din partea nimănui, diferite obiecte. Ajutaţi în permanenţă de diverse inovaţii, dar şi de informaţii obţinute din alte domenii, creatorii roboţilor “sensibili” au reuşit să rezolve misterul ultimelor generaţii de “maşini inteligente”.

×
Subiecte în articol: inventii