x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sezon de nobel

Sezon de nobel

18 Oct 2007   •   00:00

Spectacolul adrenalinei la anunţarea premiilor Nobel aduce in fiecare an poveşti inedite despre laureaţi. De fapt, propune nume noi pentru maşina de produs celebrităţi temporare, mass media. Pentru căteva zile, săptămăni sau luni, cei cărora li s-a decernat distincţia pentru chimie, fizică, medicină, literatură, economie şi pace ies din coconul lor prestigios de faimă academică, adică "de circuit inchis" şi sunt expuşi bliţ-urilor, reportofoanelor, microfoanelor şi camerelor de luat vederi care se năpustesc intr-un iureş de informare asupra victorioşilor in cursa Nobel.

Spectacolul adrenalinei la anunţarea premiilor Nobel aduce in fiecare an poveşti inedite despre laureaţi. De fapt, propune nume noi pentru maşina de produs celebrităţi temporare, mass media. Pentru căteva zile, săptămăni sau luni, cei cărora li s-a decernat distincţia pentru chimie, fizică, medicină, literatură, economie şi pace ies din coconul lor prestigios de faimă academică, adică "de circuit inchis" şi sunt expuşi bliţ-urilor, reportofoanelor, microfoanelor şi camerelor de luat vederi care se năpustesc intr-un iureş de informare asupra victorioşilor in cursa Nobel. Pentru cei care au căştigat, anunţarea premiilor in fiecare octombrie din ultimul veac reprezintă practic cea mai fabuloasă publicitate care se poate face proiectelor lor de cercetare. Toată lumea doreşte brusc să citească avidă şi pătimaşă despre principiile magnetorezistenţei gigantice sau despre chimia suprafeţelor. Dintr-o dată, cererile pentru romanele căştigătorului Nobelului pentru literatură devin evenimentul monden al anotimpului, pentru că este "trendy" să citeşti cărţi scrise de omul care are pe birou sau pe perete diploma Academiei Suedeze de la ceremonia de decernare. Insă care este, in fond, miza Nobelurilor?

Cănd a infiinţat prin testament fondurile pentru premii, Alfred Nobel a specificat că este vorba de premierea acelor descoperiri care sunt in beneficiul umanităţii, anual. Desigur, s-au făcut multe speculaţii despre sentimentul de vină pe care l-a avut inventatorul dinamitei faţă de posteritatea ce i-a folosit descoperirea in scopuri deloc paşnice. Insă probabil că intuiţia de fond pe care a avut-o Nobel este legată de capacitatea oamenilor de a se entuziasma şi de a se bucura atunci cănd li se explică de ce o invenţie este extraordinară. Curiozitatea şi inteligenţa sunt practic calităţile premiate de Nobel, atunci cănd ating nivelul excelenţei desăvărşite. Simplul fapt că, in octombrie, mulţi oameni, care altfel nici măcar nu sunt pasionaţi de ştiinţă, discută pe stradă, la cafea sau la serviciu despre cine a luat premiul Nobel pentru chimie sau literatură este semnul clar că nu suntem indiferenţi la spectacolul oferit de ţinuta impecabilă de cercetare academică, de talentul desăvărşit pentru litere sau de lupta pentru o lume paşnică. In fond, Nobel- urile sunt doar un instrument care măsoară in fiecare toamnă căt de mare este progresul umanităţii in noi şi in lume.

×
Subiecte în articol: editorial nobel