x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Şi totuşi oamenii posedă al şaselea simţ

Şi totuşi oamenii posedă al şaselea simţ

de Radu Popa    |    30 Iun 2011   •   21:00
Şi totuşi oamenii posedă al şaselea simţ

Se pare ca fiintele umane sunt dotate cu un al saselea simt. Potrivit cerceta­to­ri­lor americani, o proteina din structura retinei, introdusa in corpul unor musculite de fructe, dobandeste proprietatea de a depista campurile magnetice. Specialistii sunt de parere ca rezultatele unui recent studiu demonstreaza faptul ca proteina umana mentionata poate juca rolul de senzor magnetic, chiar daca noi nu suntem constienti de fenomenul respectiv.

Abordare noua
Potrivit lui Ste­ven Reppert, cercetator la University of Massachusetts Medical School, oamenii de stiinta ar trebui sa abordeze problema existentei celui de-al saselea simt la oameni dintr-un alt unghi. Pana in pre­zent, savantii credeau ca acesta juca un rol foarte important in mig­ra­tia ani­­ma­le­lor. Acum in­­sa, spe­cia­listii sunt de pa­rere ca pro­teina res­­pectiva in­­de­pli­neste o func­­tiune im­portanta si in cazul oa­me­nilor, per­mitan­du-le acestora de­tec­tarea cam­purilor magnetice. Cercetari anterioare au demonstrat ca, in afara faptului ca ajuta unele animale precum broastele testoase sau pasarile migratoare sa se orienteze in spatiu, capacitatea de a detecta campurile magnetice poate contribui la perceptia vizuala tridimensionala in cazul oamenilor. Reppert este de parere ca un sistem de de­pistare a campului magnetic poate contri­bui la imaginarea unui obiect. Sistemul respectiv poate ajuta animalele sa locali­zeze obiectele in timp si spatiu intr-un mod la care specialistii nu se gandisera pana in prezent.

Asemånari si deosebiri
Simtul animalelor care le permite depistarea unui camp magnetic se bazeaza pe acti­vitatea unor proteine speciale, numite criptocromi, prezente si in structura retinei umane. In ciuda faptului ca studii anterioare sugerau ideea ca oamenii nu pot simti prezenta unui camp magnetic, au existat si opinii contrare. Acestea se bazau pe ideea ca geomagnetismul afec­teaza felul in care ochii oamenilor percep lumina. Pentru a stabili daca acestia din urma poseda un al saselea simt, Reppert si colegii sai au analizat comportamentul musculitelor de fructe care aveau criptocomii originali, precum si al celor ai caror criptocromi fusesera inlocuiti cu varianta 'umana' a proteinei din structura retinei. Oamenii de stiinta au plasat musculite de fructe intr-un labirint in forma literei T, fie­care dintre piciorusele lor fiind pre­vazute cu un car­lig prin care putea fi tri­­mis un curent electric slab si putea deveni mag­netizat.

Cerce­ta­torii au alternat partea pe care car­li­gele pi­cio­­ru­se­lor e­rau mag­­ne­­ti­zate, va­riind si in­ten­si­tatea cam­pului mag­­netic, ce pu­tea ajunge la o va­loare de opt ori mai mare decat cea a Pa­mantului. Musculitele dotate cu criptocromi de origine umana au mani­festat sensibilitate fata de prezenta unui camp magnetic.

Uneori le evitau, la fel cum s-ar fi comportat si in conditii natura­le, in cazul in care nu ar fi existat o acomo­dare prealabila. Alteori se indreptau in directia canalului labirintului in care exista un camp magnetic, dupa ce fuse­sera 'antrenate' sa primeasca zahar drept re­compensa, atunci cand se in­dreptau spre campul magnetic. Specialistii au constatat ca, in cazul oamenilor, proteina actioneaza doar in cazul luminii albastre cu lungimi de unda cuprinse intre 381 de nanometri si 500 de nanometri.

×
Subiecte în articol: stiinta