x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Şoarece clonat dintr-o singură picătură de sânge! Vezi cine şi unde a reuşit această performanţă

Şoarece clonat dintr-o singură picătură de sânge! Vezi cine şi unde a reuşit această performanţă

27 Iun 2013   •   18:01
Şoarece clonat dintr-o singură picătură de sânge! Vezi cine şi unde a reuşit această performanţă

Oamenii de ştiinţă din Japonia au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge. Rozătoarea are o durată de viaţă normală şi va putea naşte pui, potrivit unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Biology of Reproduction.

Cercetătorii niponi de la Centrul Riken BioResource din Tsukuba  a investigat dacă celulele din fluxul de sânge ar putea fi folosite şi pentru clonare. Conform bbc.co.uk obiectivul a fost să identifice o sursă uşor disponibilă de celule pentru clonarea unor specii de şoareci de laborator.

Echipa condusă de Atsuo Ogura a luat sânge din coada şoarecelui donator, a izolat celulele albe şi a folosit nucleele la experimente de clonare, prin aceeaşi tehnică folosită la producerea oii Dolly din Edinburgh.

Procesul, cunoscut sub numele de "transfer nuclear de celule somatice", presupune transferul nucleului dintr-o celulă a unui organism adult într-un ovul nefertilizat al cărui nucleu a fost eliminat.

În raportul publicat în jurnalul ştiinţific american Biology of Reproduction, cercetătorii au scris că studiul "a demonstrat pentru prima oară că şoarecii ar putea fi clonaţi folosind nucleele celulelor de sânge periferice".

"Aceste celule ar putea fi folosite pentru clonare imediat după colectare şi niciun animal donator nu va trebui să fie eutanasiat", au anunţat aceştia.


×
Subiecte în articol: cercetatori japonezi clonare soarece