x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Şobolanii viitorului vor fi mari cât oile, prezice un specialist în evoluţie

Şobolanii viitorului vor fi mari cât oile, prezice un specialist în evoluţie

04 Feb 2014   •   13:49
Şobolanii viitorului vor fi mari cât oile, prezice un specialist în evoluţie

Şobolanii viitorului vor fi la fel de mari ca oile, pe măsură ce animalele mari din prezent vor dispărea, iar rozătoarele vor evolua în aşa fel încât să ocupe nişa lăsată liberă, spune specialistul în paleobiologie evolutivă, doctorul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea Leicester.

"Animalele vor evolua, în timp, luând orice formă le va permite să supravieţuiască şi să se înmulţească cu succes. De exemplu, în Cretacic, pe vremea dinozaurilor, existau şi mamifere, însă erau foarte mici, de dimensiunea şoarecilor de azi, pentru că dinozaurii ocupau nişa animalelor de dimensiuni mari. Doar după ce au dispărut dinozaurii, aceste mici mamifere au evoluat luând diferite forme şi dimensiuni, în unele cazuri impresionante: cai, mastodonţi, mamuţi, rinoceri", spune Zalasiewicz.

"În timp, şobolanii ar putea creşte cât nişte oi sau poate la fel de mult precum capibara, cel mai mare rozător din lume, care poate ajunge şi la 80 de kilograme. Dacă în ecosistemul în care trăiesc nu au prea mulţi rivali, ar putea deveni chiar şi mai mari", spune Zalasiewicz.

Cel mai mare rozător, în prezent dispărut, a fost Josephoartigasia monesi (foto), care trăia în America de Sud, în urmă cu trei milioane de ani, având dimensiunea unui taur şi cântărind în jur de o tonă.

Ceea ce îl face pe Zalasiewicz să vorbească despre viitorii şobolani uriaşi este un fenomen care a început deja să se întâmple. Şobolanii au ajuns în toate colţurile lumii datorită oamenilor, care i-au adus cu ei în timp ce explorau noi teritorii, printre care şi insule izolate.

Introduşi în noile ecosisteme, şobolanii s-au dovedit a fi foarte adaptabili, existând nenumărate ecosisteme unde sunt în prezent specia dominantă.

"Şobolanii pot fi găsiţi, în prezent, pe majoritatea insulelor izolate ale lumii şi s-a dovedit că exterminarea lor este aproape imposibilă. Dacă au ajuns undeva, nu mai poţi scăpa de ei. În aceste teritorii, şobolanii aproape că au exterminat speciile indigene rivale. Prin urmare, ecosistemul devine tot mai liber, iar şobolanii pot ocupa poziţii noi şi evolua în specii mai mari, în viitorul mediu spre îndepărtat", spune Zalasiewicz.

Gigantismul este un fenomen al evoluţiei bine documentat, care se petrece atunci când speciile de animale mai mici înlocuiesc speciile mai mari, care dispar. În urmă cu 50 de milioane de ani, spune Zalasiewicz, strămoşul balenelor de azi avea dimensiunile unui lup.

Zalasiewicz se aşteaptă ca aceşti şobolani izolaţi pe insulele lor să capete o serie de noi forme şi dimensiuni.

"Animalele pot deveni mai mici sau mai mari. Fiecare insulă dominată în prezent de şobolani este un fel de laborator evolutiv şi fiecare poate produce efecte diferite. Astfel, în viitor am putea avea şobolani supli, şobolani graşi, şobolani lenţi şi greoi sau rapizi şi feroci, probabil şi şobolani acvatici", spune Zalasiewicz. 

×
Subiecte în articol: sobolani evolutie