x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Solul de pe Marte este asemănător celui din Hawaii

Solul de pe Marte este asemănător celui din Hawaii

31 Oct 2012   •   16:00
Solul de pe Marte este asemănător celui din Hawaii
Sursa foto: HO/AFP

Roverul Curiosity a descoperit că solul de pe Marte este asemănător celui din Hawaii, anunţă BBC News. În cadrul primei analize a mineralelor de pe altă planetă, specialiştii au ajuns la concluzia că solul de pe Marte prezintă o asemănare izbitoare cu nisipul erodat, de natură vulcanică, din Hawaii.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au utilizat metoda de analiză structurală difracţia de radiaţii X, care permite determinarea structurii atomice a materiei. Această metodă este folosită în premieră pe probe de sol colectate în afara Pământului, conform publicaţiei menţionate.

"Până acum mineralogia de pe Marte ţinea de domeniul presupunerilor şi speculaţiilor. Analiza probelor de sol marţian este interesantă nu doar din punct de vedere academic. Solul oricărei planete relevă procesele istorice, care au influenţat evoluţia sa. Acesta este elementul principal de informaţii cu privire la caracteristicile climatice actuale şi din trecut ale planetei", spune savantul David Vaniman, de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare (craterul Gale). Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu şase roţi, care are la bord 10 instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 6 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roşie ar putea întreţine viaţa microbiană, va dura doi ani.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

×
Subiecte în articol: Hawaii curiosity rover sol martian