x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Soluţia roboţilor

Soluţia roboţilor

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Cu un un declin demo­gra­­fic record, Japonia ar pu­tea deveni raiul com­pa­niilor care investesc în  produce­rea roboţilor.

Cu un un declin demo­gra­­fic record, Japonia ar pu­tea deveni raiul com­pa­niilor care investesc în  produce­rea roboţilor.

 

Demografia cu rata de scădere a natalităţii cea mai mare din lume. Bine aţi venit în Japonia, ţara care are o aversiune istorică faţă de imigranţi, ţara care are cea mai mare populaţie de persoane peste 65 de ani, ţara în care femeile tinere nu doresc copii, ca atare rata natalităţii este la pământ, după cum relatează Washington Post. Estimările statistice pentru evoluţiile demografice pe următorii 30 sau 50 de ani indică faptul că pentru fiecare persoană pensionată vor lucra două persoane, iar mai târziu, la fiecare trei pensionari vor fi doi oameni care muncesc. Un raport care ameninţă să arunce într-un colaps de proporţii sistemul de sănătate şi cel de pensii. Numai dacă nu…

 

CALEA DE  “AUR”. Roboţii se prezintă în această perspectivă sumbră a raporturilor demografice în ţara tehnologiilor de vârf ca una dintre cele mai fezabile modalităţi de a aduce o gură de aer dezechilibrelor dintre populaţia bătrână şi cea tânără. Firmele de automobile au deja divizii de anvergură care lucrează exclusiv la dezvoltarea unor prototipuri de roboţi “de servicii”. Adică, roboţi utilitari, care nu sunt neapărat umanoizi, dar care pot asista cu succes bătrânii bolnavi şi singuri. Însă japonezii sunt topiţi după roboţii umanoizi, acest fapt explicând succesul fabulos pe care ASIMO, prototi­pul produs de Honda, l-a înregistrat în rândurile locuitorilor din Ţara Soarelui-Răsare. Toyota a anunţat de curând că-şi va deschide o divizie dedicată producţiei de roboţi casnici utilitari care să fie capabili să asiste bătrânii, să le facă toaleta, să le dea medicamentele şi să anunţe asistenţii medicali în momentul în care bolnavii refuză să le ia. Guvernul nipon sub­venţionează masiv industria robotică, Japonia fiind ţara care deţine peste 40% dintre roboţii

industriali de pe suprafaţa globului. Cu toate acestea, roboţii sunt percepuţi de unii critici ai acestui trend doar ca pe o falsă soluţie care nu va rezolva în nici un fel problema demografică a acestei ţări.

×
Subiecte în articol: special