x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă SpaceX a lansat al cincilea grup de sateliţi Iridium

SpaceX a lansat al cincilea grup de sateliţi Iridium

30 Mar 2018   •   21:00
SpaceX a lansat al cincilea grup de sateliţi Iridium

Compania SpaceX a lansat vineri la bordul unei rachete din gama Falcon 9 al cincilea grup de sateliţi de comunicaţii fabricaţi de Iridium dintre cele opt grupuri prevăzute, pe care constructorul spaţial american trebuie să îi transporte pe orbită până la jumătatea anului 2018, informează AFP.  

 
"Lansare reuşită" de la baza militară Vanderberg din California, a anunţat un angajat al SpaceX în timpul acestei operaţiuni, ce a fost transmisă în direct pe site-ul companiei americane.  
 
Racheta Falcon 9, a cărei primă treaptă a fost deja utilizată în timpul misiunii Iridium-3 în octombrie 2017, transportă la bordul ei 10 sateliţi, care se vor plasa pe orbita terestră în cadrul unei constelaţii de 81 de sateliţi Iridium, dintre care 75 trebuie să fie lansaţi de SpaceX.  
 
De această dată, nu se mai pune problema recuperării primei trepte a rachete, ci doar a unui segment din partea frontală. Recuperând elemente din rachetele sale pentru a le reutiliza cu ocazia unor lansări ulterioare, SpaceX doreşte să reducă în mod considerabil costurile lansărilor spaţiale.  
 
În ceea ce priveşte misiunea Iridium, cele cinci lansări realizate până în prezent de SpaceX au fost efectuate cu doar trei rachete.  
 
Desfăşurarea pe orbită a celor 10 sateliţi Iridium-5 a început la o oră după decolare, în jurul orei 15:15 GMT. Fiecare satelit din această reţea cântăreşte aproximativ 600 de kilograme.

Iridium s-a asociat cu compania lui Elon Musk printr-un acord de 3 miliarde de dolari cu scopul de a-şi îmbunătăţi reţeaua sa mondială de comunicaţii, fapt ce va permite, în special, monitorizarea navelor şi a avioanelor în timp real.AGERPRES

×
Subiecte în articol: grup de sateliţi de Iridium