x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacol ceresc: Anul acesta vom avea parte de un fenomen care se repetă la fiecare 243 ani (VIDEO)

Spectacol ceresc: Anul acesta vom avea parte de un fenomen care se repetă la fiecare 243 ani (VIDEO)

03 Ian 2012   •   08:04
Spectacol ceresc: Anul acesta vom avea parte de un fenomen care se repetă la fiecare 243 ani (VIDEO)

Astronomii se pregatesc sa observe fenomene rare, unele de-a dreptul unice pentru secolul nostru. Astfel, vom putea admira eclipse de soare si de luna, stele cazatoare sau asteroizi care se apropie de Pamant. De departe, cel mai important fenomen astronomic din 2012 este tranzitia lui Venus peste Soare, un moment in care planeta Venus se interpune intre Pamant si Soare, obturand o mica parte a discului solar.

Acest tranzit astronomic este similar cu o eclipsa solara, cu deosebirea ca, desi diametrul lui Venus este de 4 ori mai mare decat cel al Lunii, proiectia planetei Venus este mai redusa intrucat se afla la o distanta mai mare de Terra.

Tranzitul lui Venus este unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare si se repeta la fiecare 243 ani, cu o pereche de tranzitii separate de un interval de opt ani, la randu-le separate de doua perioade lungi de 121,5 respectiv 105,5 ani. Aceasta periodicitate reflecta faptul ca perioadele orbitale ale Terrei si ale lui Venus sunt aproape in rezonanta, cu valori de 8:13 si 243:395, potrivit Wikipedia. Prima parte a perechii de tranzituri de la inceputul secolului al XXI-lea a avut loc pe 8 iunie 2004, iar urmatoarea se va desfasura in ziua de 6 iunie 2012. Dupa 2012, urmatoarele doua tranzituri ale planetei Venus vor fi in decembrie 2117, respectiv decembrie 2125.



2012 va fi un an plin si de asteroizi, sute de corpuri ceresti apropiindu-se la distante mici de Pamant. 2007 HV4 va fi primul care va trece la o distanta de patru ori mai mare decat cea a lunii fata de Pamant. O luna mai tarziu, pe 19 mai, 2010 KK37 va ajunge la 180 de mii de kilometri de noi.

Si tot de spectacol vom avea parte si in prima jumatate a lunii martie. In serile din perioada 10 - 15 martie se vor putea vedea cu ochiul liber patru planete ale sistemului nostru solar pe care le vom percepe ca pe niste stele foarte stralucitoare.

Va fi un an bogat si in eclipse. Pe 20 mai va avea loc o eclipsa inelara de soare vizibila in Estul Asiei si Vestul Americii de Nord. Cea mai spectaculoasa eclipsa va fi insa cea de pe 13 noiembrie cand Soarele va fi acoperit complet datorita interpunerii Lunii intre astru si Pamant. (V.M.)

×