x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacolul GNU

Spectacolul GNU

de Alexandra Zotta    |    30 Aug 2008   •   00:00

Cea mai mare şi mai spectaculoasă migraţie de mamifere din lume este cea a antilopelor gnu din parcul natural Serengeti, din nordul Tanzaniei.

Cea mai mare şi mai spectaculoasă migraţie de mamifere din lume este cea a antilopelor gnu din parcul natural Serengeti, din nordul Tanzaniei.

 
Cei care au fost martorii unei astfel de migraţii nu vor putea uita turmele imense de erbivore care se întîlnesc în savanele estice ale Africii. Ecosistemul Serengeti-Mara din Tanzania şi Kenya este casa antilopelor gnu cu barbă albă, o rudă a rasei albastre de gnu care sălăşluieşte la sud de rîul Zambezi. Din păcate, toate populaţiile de gnu din Africa au intrat în declin, mai puţin cele din Serengeti, unde migraţiile lor anuale oferă ochiului uman un spectacol aproape mistic.

 
COMPORTAMENT. În perioadele în care hrana se găseşte din belşug, turmele sînt mai mici şi sînt formate doar din masculi sau din masculi teritoriali şi un grup de femele şi odraslele lor. Pe măsură ce se apropie sezonul secetos şi turmele se deplasează în căutarea hranei, acestea se unesc, iar identităţile iniţiale se pierd. Cercul migratoriu pe care îl fac în fiecare an însumează între 800 şi 1.600 de kilometri şi începe în cîmpiile sud-estice din Serengeti, imediat după sezonul de reproducere, în perioada ianuarie-februarie. La începutul sezonului uscat, turmele se îndreaptă spre Lacul Victoria, în vest, iar mai apoi se întorc spre nord, în regiunea Mara a masailor, unde oferă unul dintre cele mai mari spectacole ale naturii. Nimic nu le poate opri din cercul anual al supravieţuirii. Nici pierderea unora, nici moartea altora. Savana africană nu este pentru cei slabi. Ea este un teritoriu unde doar cei puternici supravieţuiesc. Pînă la sfîrşitul sezonului secetos, antilopele gnu aproape că epuizează terenurile de păşune şi în toamnă, la începutul perioadei ploioase, se întorc spre ţinuturile sudice.

 
CARACTERISTICI. Specia gnu se deosebeşte de celelalte antilope mai ales prin înfăţişare: par a fi o ciudată încrucişare între bovine şi cabaline. Un adult poate atinge aproximativ doi metri şi jumătate în lungime şi un metru şi jumătate înălţime. Atît masculii, cît şi femelele pot ajunge la impresionanta greutate de 270 de kilograme. O altă deosebire importantă constă în procesul natural al naşterii puilor. Spre deosebire de celelalte antilope care nasc în colţuri retrase, la antilopele gnu acest proces are loc în mijlocul turmei, unde mama poate fi protejată. Majoritatea femelelor nasc în aceeaşi perioadă de două-trei săptămîni, asigurînd astfel perpetuarea speciei. În migraţiile anuale, mulţi pui ajung victimele prădătorilor întîlniţi la fiecare pas. Doar cei mai sprinteni şi mai sănătoşi supravieţuiesc. Aceştia se vor maturiza şi vor oferi, ca şi părinţii şi străbunii lor, acelaşi spectacol senzaţional, unic în lume în rîndurile mamiferelor erbivore.

×
Subiecte în articol: special