x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spriritul divin al muzicii

Spriritul divin al muzicii

de Atena Groza    |    15 Apr 2009   •   00:00

Kärsämäki este o mică localitate finlandeză, cu aproximativ 3.000 de locuitori, situată într-o zonă în care producţia agricolă de bază este principala activitate. Deşi structura de vârstă a populaţiei este relativ tânără, regiunea este afectată în mod nefavorabil de migraţia tinerilor.



Astfel că principala provocare a regiunii constă în diversificarea industriei rurale pentru crearea de noi oportunităţi de dezvoltare. Dar nu numai. Turismul este visul cel mai frumos al oricărei regiuni de dezvoltare, dar când natura nu îţi este aliat, cauţi să evidenţiezi spectaculosul şi valoarea din lucrurile create de oameni.

POARTA SPRE CER. În 1765 comunitatea locală şi-a construit prima biserică, în cea mai frumoasă parte a satului. Cu toate acestea, curând, biserica a devenit prea mică şi a fost închisă, iar, în cele din urmă, demolată în 1841.

O nouă biserică modernă din lemn a fost construită şi terminată în 2004. Este o clădire unică, deoarece a fost construită din lemn şi şindrilă prin metode de construcţie tradiţionale din secolul al XVIII-lea şi cu munca oamenilor din sat. Din acest motiv lucrarea de reconstrucţie a beneficiat de multă publicitate la nivel internaţional şi a devenit un loc important pentru turismul bazat pe arhitectura din lemn. Pentru că cea mai spectaculoasă caracteristică a bisericii, şi anume acustica deosebită, nu era pusă în valoare, lucrurile nu s-au oprit aici. Aşa că o parte din locuitori, împreună cu vicarul şi cu unii artişti cunoscuţi din zonă, s-au reunit în Asociaţia Musiikkia Paanukirkossa ry (Muzică în Biserica de şindrilă) şi au promovat un proiect de pentru a planifica şi organiza concerte. A existat un interes atât din partea administraţiei locale, cât şi din partea a numeroşi localnici de a colabora activ cu asociaţia, pentru a evidenţia importanţa culturii şi a organiza concertele în biserică.

PREZENTAREA PROIECTULUI. Scopul proiectului a fost de a aduce muzica clasică în această zonă, astfel că în perioada 8-10 iulie 2005 au fost organizate cinci concerte în timpul unui festival desfăşurat în Biserica de şindrilă (Paanukirkko). Programul a inclus o serie de varietăţi de muzică clasică şi a implicat muzicieni din zonă şi de pe întreg teritoriul Finlandei. Concertele au fost promovate prin broşuri, afişe, reclame, internet şi viu grai. în medie, la fiecare concert au participat şaptezeci de persoane (un număr total de 350 de persoane au participat la eveniment). Toate aranjamentele practice pentru eveniment au fost asigurate de artiştii principali şi de localnici voluntari.

REZULTATE ŞI REALIZĂRI CONCRETE. Un rezultat direct, datorat succesului primului eveniment, a fost faptul că festivalul a devenit o manifestare anuală, în prezent fiind finanţat de administraţia locală, de fundaţii culturale şi sponsori, dar şi din venitul suplimentar provenit din vânzările de bilete. Secundar, afacerile locale şi în mod special cele turistice au beneficiat de pe urma concertelor, iar întreaga zonă a avut parte de o publicitate intensă din partea mass-media locale şi naţionale.


DURATĂ: februarie 2005 - sfârşitul lunii decembrie 2005
BUGET: 37.633 de euro, dintre care 27.921 de euro fonduri Leader + şi 9.712 de euro din fonduri private.

×
Subiecte în articol: special