x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Stăpânul Mării

Stăpânul Mării

de Jurnalul National    |    13 Mar 2008   •   00:00

Săptămâna aceasta, ZOOM vă prezintă istoria ţarului Petru cel Mare în ultimul DVD Discovery din seria “Mari Cuceritori”.

Săptămâna aceasta, ZOOM vă prezintă istoria ţarului Petru cel Mare în ultimul DVD Discovery din seria “Mari Cuceritori”. 

 

Sfârşitul secolului al XVIII-lea a fost o perioadă în care în Europa se construiau imperii, în care civilizaţiile înflo­reau. În estul Europei se afla însă o Rusie îngheţată în timp, în care progresul stagna. Dar avea să vină anul 1682, destinat unei mari schimbări. La 7 mai ajungea pe tronul Rusiei Piotr Alexeievici Romanov, cunoscut, mai apoi, în lumea întreagă sub numele de Petru I, sau Petru cel Mare. El a fost cel care s-a luptat cu secole de ignoranţă şi a întrupat o nouă naţiune, transformând ţaratul Rusiei în imperiu. Strategia sa de la bun început a fost încadrarea Rusiei în lumea modernă.

 

ROMANOVII. Înaintea lui Petru, tronul rusesc era ocupat de fratele său vitreg Fiodor al III-lea. Cum acesta nu avea urmaşi, pute­rea revenea fratelui mai mare al lui Petru, Ivan al V-lea. Din cauza pro­blemelor mintale ale lui Ivan, mul­ţi­mea îl dorea la conducere pe Petru, la acea vreme în vârstă de numai 10 ani. Comploturile atât de des întâlnite la acea vreme au condus la numirea a doi ţari la conducerea Rusiei. Astfel, la 25 iunie 1682, avea loc încoronarea ţarilor Ivan şi Petru, în prezenţa patriarhului, a opt mitropoliţi, a patru arhie­pis­copi, a doi episcopi şi a opt arhimandriţi.

 

IMPERIUL. După primul său război cu turcii din ianuarie 1695, din care a ieşit învingător, Petru este convins că poate face din Rusia statul cel mai puternic din Europa, cu ieşire la mările libere, şi pleacă, el însuşi, în ţările din vest, pentru a afla cum au progresat ştiinţele în perioada de stagnarea a Rusiei şi pentru a-şi asigura aliaţi împotriva duşmanilor imperiului în devenire. Revenit la Moscova, începe o serie de reforme în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, portul, chiar şi zilele calendarului. Anul nu mai avea să înceapă de la 1 septembrie ca până atunci, ci de la 1 ia­nuarie ca în restul Europei. Aflaţi mai multe despre cel ce-a reuşit să schimbe Rusia, în ultimul DVD Discovery din seria Cuceritorilor.
 

 

Features:

¢ Traducere în limba română

¢ Reconstituiri

×
Subiecte în articol: petru Discovery