x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Stele în devenire

Stele în devenire

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Un imens nor de hidrogen va lovi Calea Lactee, anunţă BBC. Evenimentul se va petrece peste aproximativ 20-40 de milioane de ani, norul aflându-se în prezent la o distanţă de 40.000 de ani lumină de Pământ.

Un imens nor de hidrogen va lovi Calea Lactee, anunţă BBC. Evenimentul se va petrece peste aproximativ 20-40 de milioane de ani, norul aflându-se în prezent la o distanţă de 40.000 de ani lumină de Pământ. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Observatorul radio astronomic din Statele Unite şi de la Universitatea din Wisconsin-Whitewater, cu ajutorul telescopului Green Bank. Norul de gaz a fost observat încă din 1963 de  astronomul american Gail Smith. “Nu ştim încă de unde provine, orbita sa fiind puţin confuză, dar putem spune că începe să interacţioneze cu pe­riferia Căii Lactee”, a declarat dr Felix Lockman, de la Observatorul Astronomic SUA pentru BBC News. Masa gazoasă, numită “Norul lui Smith”, conţine destul hidrogen pentru a produce un milion de stele asemănătoare Soarelui. Măsurile norului sunt de 11.000 de ani-lumină în lungime şi 2.500 de ani-lumină în lăţime, se întreaptă spre galaxia noastră cu 240 km/s şi o va lovi la un unghi de 45 de grade.

  •   Alexandra Zotta

 

 

Soarele prinde viaţă

Soarele îşi începe cel de-al 24-lea ciclu, anunţă NASA. “La 4 ianuarie 2008 a apărut un punct cu polaritate opusă pe Soare, care a dat startul celui de-al 24-lea ciclu solar”, a decla­rat David Hathaway, de la Centrul Spa­ţial Marshall. Ciclul solar precedent a culminat în 2000-2002 cu o mulţime de furtuni solare ce au cauzat adevă­ra­te bătăi de cap specialiştilor de la NASA. Furtunile solare perturbă sateliţii de care depind previziunile meteo şi navigaţiile GPS. Exploziile de unde radio din flăcările solare intervin în semnalul com­paniilor telefonice, iar emisiile de materie coronariană ce lovesc Pămân­tul provoacă pene majore de curent. Şi transportul aerian este afectat de exploziile solare. Avioanele ce efec­tu­ează curse deasupra polilor pot întâlni grave probleme de emisie-recepţie şi navigaţie. Activităţile solare nu vor apărea însă mai devreme de 2011. 

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic