x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Strămoşul uriaş al iepurelui avea urechi scurte

Strămoşul uriaş al iepurelui avea urechi scurte

de Vasile Surcel    |    22 Mar 2011   •   20:10
Strămoşul uriaş al iepurelui avea urechi scurte

157664-nuralagus-rex.jpgPaleontologii spanioli au descoperit fosilele unui iepure uriaş, cu mult mai mare decât cei din zilele noastre. Botezat "Nuralagus rex", el a trăit, cândva, în urmă cu peste trei milioane de ani pe teritoriul actualei insule Minorca din Marea Mediterană. Conform unui studiu publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, iepurele preistoric cântărea aproximativ 12 kilograme, de circa şase ori mai mult decât majoritatea urmaşilor lui sălbatici de astăzi.

De curând, Josef Quintana, de la Institutul de Paleontologie din Catalonia a declarat, pentru Discovery News, că "strămoşii lui Nuralagus rex au sosit pe insula Minorca în timpul crizei mesiniene, din urmă cu 5,3 milioane de ani".

157672-iepure.jpegÎn acea perioadă, fosta Mare Paratethys dispăruse, lăsând în locul său un uscat întins şi peste Insulele Baleare, un teritoriua acum dispărut, care lega Europa de Africa. Apoi, odată cu formarea actualei Mări Mediterane, Minorca a redevenit insulă, aşa cum este şi azi,iar animalele rămase acolo au început să evolueze separat de cele de pe continent.

Pe insulă trăiau animale în general paşnice, de la lilieci şi şopârle de mici dimensiuni, până la broaşte ţestoase uriaşe şi hârciogi, care erau mai mari decât cei din zilele noastre. În lipsa unor prădători redutabili care să-i pună în pericol, iepurii Nuralagus au ajuns la nişte dimensiuni care-i făceau să pară de-a dreptul uriaşi faţă de cei actuali.

În plus, neavând nevoie să se mai apere de duşmani, acest iepure uriaş şi-a pierdut atât acuitatea vizuală, cât şi pe cea auditivă. Motiv pentru care ochii lui şi-au redus dimensiunile. La fel ca şi urechile care s-au micşorat pentru că "titularul" nu mai avea nevoie nici de auz deosebit de fin. În opinia cercetătorilor spanioli, iepurii din specia Nuralagus rex îşi petreceau cea mai mare parte a timpului săpând liniştiţi după hrană - compusă în principal din rădăcini şi tuberculi.

În plus, paleontologul Josef Quintana, consideră că această specie de iepure nu putea sări şi nici alerga cu mare viteză deoarece nu beneficia de coloana vertebrală lungă, arcuită şi elastică pe care o au urmaşii săi din zilele noastre.

×