x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Super-Terra", un nou tip de planetă, compusă din apă, descoperită de astronomi

"Super-Terra", un nou tip de planetă, compusă din apă, descoperită de astronomi

22 Feb 2012   •   09:24
"Super-Terra", un nou tip de planetă, compusă din apă, descoperită de astronomi

Folosindu-se de telescopul Hubble, o echipa de astronomi a confirmat faptul ca exoplaneta GJ1214b, situata in afara sistemului nostru solar, este compusa in principal din apa si inconjurata de o atmosfera densa si umeda, scrie nydailynews.com.

"GJ1214b nu seamana cu nicio planeta pe care o cunoastem", a declarat astronomul Zachory Berta, de la centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian (CFA). Berta a demonstrat ca este vorba de o lume acvatica invelita intr-o atmosfera densa si fierbinte.

Sistemul solar numara trei tipuri de planete: planetele telurice sau stancoase, asemanatoare cu Terra (Mercur, Venus, Marte), gigantii gazosi (Jupiter si Saturn) si gigantii glaciari (Uranus si Neptun).

Diametrul acestei "super-Terra", situata la doar 40 de ani lumina de Terra in directia constelatiei Oficus, este de 2,7 ori mai mare decat cel Pamantului, iar planeta cantareste de sapte ori mai mult decat Terra. Ea orbiteaza in jurul stelei sale rosii pitic la 2 milioane de kilometri, iar temperatura sa ar fi de 232 de grade Celsius, conform cercetatorilor.

Densitatea este cu jumatate mai putin importanta decat cea a Terrei, ceea ce sugereaza ca are mai multa apa decat Terra si o cantitate la jumatate de roca.

"Temperaturile si presiunile inalte ar putea forma materii exotice precum "gheata fierbinte" sau "apa superfluida", substante care sunt complet straine experientei noastre cotidiene', a declarat Berta.

In 2010, expertul de la CFA Jean Bean si colegi de-ai sai au publicat o analiza conform careia atmosfera GJ1214b, care a fost descoperita in decembrie 2009, era compusa probabil din apa. Insa observatiile lor ar fi putut fi influentate de prezenta unei cete dense in atmosfera planetei.

Echipa lui Berta a continuat cercetarile folosind o camera speciala a telescopului Hubble pentru a studia GJ1214b in timpul trecerii prin fata stelei sale. In acest timp, lumina stelei a fost filtrata de lumina planetei, oferind astfel indicii despre amestecul de gaze prezente. Potrivit lui Berta, aceste masuratori "au inclinat balante in favoarea unei atmosfere umede".

"Este un ocean imens si fierbinte", declara in 2009 astronomul David Charbonneau, de la Universitatea Harvard.

×
Subiecte în articol: atmosferă fierbinte hubble terra solar gj1214b