x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Superluna", spectacol pe cer

"Superluna", spectacol pe cer

19 Mar 2011   •   09:05
"Superluna", spectacol pe cer
Sursa foto: /Reuters

157090-.jpgÎn această seară, Luna va fi la cea mai mică distanţă faţă de Pamânt, din ultimii 19 ani. În mod normal, distanţa medie la care se află Luna faţă de Terra este de 384.000 de kilometri. Fenomenul va putea fi observat cel mai bine în România, în această seară, la ora 20:10. 

Pentru că momentul coincide cu luna plină, astronomii susţin că priveliştea este una de neratat. "Ultima oară când s-a observat o lună plină atât de mare şi atât de aproape de Terra a fost în martie 1993, aşa că sunt de părere merită măcar o privire", spune Geoff Chester de la US Naval Observatory, citat de Daily Mail.

Lunile pline au mărimi variabile din cauza formei de elipsă a orbitei selenare în jurul Pământului. La cel mai îndepărtat punct, numit "apogeu", ea se află la circa 406.731 de kilometri. La cel mai apropiat punct, numit "perigeu", luna se află la doar circa 364.397 de kilometri.

157093-.jpgCând se află la perigeu, luna, aşa cum o vom vedea în această noapte, este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât la apogeu.

Totuşi este greu pentru ochiul omenesc să sesizeze diferenţa, atunci când luna este sus pe cer şi lipsesc punctele de reper. De aceea, cea mai impresionantă privelişte a lunii este când aceasta se află aproape de orizont, aşa numita "iluzie lunară".

NASA: "Superluna nu provoacă dezastre naturale!"

Fenomenul superlunii a stârnit şi foarte multe controverse. Multă lume se teme că apropierea satelitului natural de Terra ar putea produce catastrofe naturale, precum cutremure sau erupţii vulcanice.

NASA spune însă că nu poate fi vorba de aşa ceva. "Singurul efect va fi asupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Însă efectul maxim va fi de 15 centimetri, în nici un caz nu va provoca inundaţii", susţine agenţia spaţială pe site-ul său.

Există însă şi critici care susţin că seismul devastator şi tsunami-ul ce au lovit Japonia săptămâna trecută ar fi fost, măcar parţial, provocate de apropierea Lunii, notând că şi tsunami-ul din 2004 ce a provocat 230.000 de morţi s-a petrecut cu două săptămâni înainte de un moment de apropiere al satelitului natural.

NASA susţine că astfel de conexiuni nu au nicio bază ştiinţifică, oferind ca exemplu "superluna" din 1983, când nu a avut loc nici un dezastru natural. Un alt exemplu oferit de agenţia americană este luna decembrie a anului 2008, când Luna s-a apropiat de Terra aproape la fel de mult ca şi acum fără a provoca vreo catastrofă naturală. (V.M.)


×
Subiecte în articol: lună plină superluna