x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Supravegherea în masă atrage după sine autocenzura (studiu)

Supravegherea în masă atrage după sine autocenzura (studiu)

31 Mar 2016   •   19:02
Supravegherea în masă atrage după sine autocenzura (studiu)

Conştientizarea de către oameni a faptului că guvernele pot derula acţiuni de supraveghere în masă îi face să îşi autocenzureze opiniile cele mai radicale atunci când postează în mediul digital, scriu directmatin.fr şi washingtonpost.com.

Aceasta este concluzia studiului "Under Surveillance: Examining Facebook's Spiral of Silence Effects in the Wake of NSA Internet Monitoring", care a fost publicat în luna martie în revista Journalism & Mass Communication Quaterly.

Pentru a studia acest fenomen, se arată în Washington Post, cercetătoarea Elizabeth Stoycheff de la Wayne State University din Detroit (Michigan) a realizat un chestionar la care au răspuns 225 de persoane. La jumătate din participanţii la sondaj, întrebările erau însoţite de un mesaj care amintea că Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) poate în orice moment să supravegheze căutările online ale cetăţenilor, acţiune imposibil de împiedicat.

Toţi participanţii la studiu au avut de răspuns la întrebări despre personalitatea lor, convingerile politice şi activităţile pe internet. Apoi au fost invitaţi să citească pe Facebook un articol de presă despre continuarea loviturilor aeriene ale SUA împotriva organizaţiei teroriste Daesh în Irak. La final, li s-a cerut să îşi exprime punctul de vedere asupra subiectului, să spună care cred că este opinia majorităţii americanilor despre acest subiect şi dacă şi-ar împărtăşi public punctul de vedere pe această temă.

Rezultatele chestionarului arată că persoanele cărora li se amintise că sunt sub supravegherea în masă a guvernului au fost mai puţin dispuse să îşi exprime ideile, dacă acestea estimau că ar putea fi contrare opiniei majorităţii. În spatele acestui fenomen se află aşa-numita ''spirală a tăcerii'', o teorie enunţată în anii 1970 care demonstrează că oamenii au tendinţa să îşi reprime opinia dacă aceasta diferă de cea a colegilor lor, de teamă că vor fi izolaţi. Mai multe studii au evidenţiat faptul că internauţii de pe reţelele de socializare sunt supuşi în mod deosebit acestui fenomen.

Acest nou studiu arată că spirala tăcerii îşi are originea şi în frica de programele de supraveghere în masă dezvăluite de fostul consultant al NSA Edward Snowden în 2013. ''Mulţi oameni cu care am vorbit au spus că nu le pasă de supravegherea online pentru că nu încalcă nicio lege şi nu au nimic de ascuns'', a afirmat Elizabeth Stoycheff în Washington Post. ''Consider că această modalitate de justificare este extrem de tulburătoare'', a adăugat autoarea studiului. Cei care au declarat că nu au nimic de ascuns au fost de fapt cei care s-au autocenzurat cel mai mult în mediul online în cadrul studiului, conform Washington Post.

Elizabeth Stoycheff, profesor universitar angajat în lupta împotriva supravegherii în masă concepute în SUA, a mai atras atenţia că adoptarea de către guverne, dar şi de către companiile private, a tehnicilor de supraveghere online în masă subminează rolul internetului de a funcţiona ca o platformă neutră pentru dezbatere liberă şi onestă, arată Washington Post. AGERPRES

×