x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sursă de energie din deşeu

Sursă de energie din deşeu

de Adela Cristina Teodorescu    |    29 Noi 2008   •   00:00

Pentru a ajuta la protejarea mediului, cercetătorii români progresează în obţinerea resurselor alternative de energie. Aşa s-a născut ideea dezvoltării tehnologiei de obţinere a biocombustibilului diesel, nu doar din uleiuri vegetale, ci şi din deşeuri bogate în grăsimi.



Uniunea Europeană cere statelor membre ca până la sfârşitul anului 2010, 5,75% din cantitatea de combustibil fosil utilizat în transporturi să fie înlocuită cu biocarburanţi.

Preocuparea cercetătorilor de la Departamentul de Bioresurse al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie din Bucureşti (ICECHIM) a fost transpusă în elaborarea unui procedeu de obţinere a biocarburantului diesel din deşeuri, invenţie premiată cu medalia de aur în cadrul Inventika 2008 şi deţinătoare a Premiului Special oferit de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în cadrul aceleiaşi expoziţii.

BIOCOMBUSTIBIL.
Noutatea acestei tehnologii constă în obţinerea unei metode de reciclare a deşeurilor cu un conţinut ridicat de grăsimi, utilizate pentru obţinerea acestui gen de biocombustibil. "Uleiul uzat rezultat în urma utilizării sale în restaurante şi unităţi de tip fast-food sau deşeurile cu conţinut de grăsimi de la prelucrarea pieilor sunt surse bune pentru obţinerea acestui biocarburant" spune cercetătorul Emil Stepan, autor al invenţiei.

ALTERNATIVA.
Tehnologia rezolvă atât problema depozitării acestor resturi poluante, care sunt greu de procesat chimic, cât şi a reutilizării lor ca materie primă necesară biocombustibilului. ICECHIM urmează să amenajeze, cu ajutorul fondurilor europene, un laborator de biochimie cu dotări unicat în România, pentru a continua cercetările în direcţia identificării şi a obţinerii surselor alternative de energie prin valorificarea resurselor şi utilizarea prioritară a materialelor regenerabile.

×
Subiecte în articol: inventii