x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă “Talpa lui Iisus”, în flăcări

“Talpa lui Iisus”, în flăcări

de Alexandra Zotta    |    21 Iun 2008   •   00:00

O biserică din Delta Nilului, unde se presupune că s-au oprit Iisus şi familia sa în timpul fugii în Egipt, a fost deteriorată de un incendiu, informează AFP. Sanctuarul Bisericii Sfînta Maria din oraşul Sakha, la nord de Cairo, a fost cuprins de flăcări cel mai probabil din cauza unei defecţiuni electrice. Focul a distrus altarul şi o icoană cu importanţă istorică. Potrivit anchetatorilor citaţi de AFP, în jurul bisericii sfinte fusese amplasat un cordon de securitate din cauza tensiunilor continue dintre creştini şi musulmani, tensiuni care au escaladat la 31 mai, cînd o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte patru au fost rănite, inclusiv doi călugări.



O biserică din Delta Nilului, unde se presupune că s-au oprit Iisus şi familia sa în timpul fugii în Egipt, a fost deteriorată de un incendiu, informează AFP. Sanctuarul Bisericii Sfînta Maria din oraşul Sakha, la nord de Cairo, a fost cuprins de flăcări cel mai probabil din cauza unei defecţiuni electrice. Focul a distrus altarul şi o icoană cu importanţă istorică. Potrivit anchetatorilor citaţi de AFP, în jurul bisericii sfinte fusese amplasat un cordon de securitate din cauza tensiunilor continue dintre creştini şi musulmani, tensiuni care au escaladat la 31 mai, cînd o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte patru au fost rănite, inclusiv doi călugări.

Conflictul a pornit de la un teren, pe teritoriul căruia se află o mănăstire istorică. Numele coptic al localităţii Sahka este Pekha-Issous, care se traduce prin “Talpa lui Iisus”, deoarece aici se află piatra care poartă urma tălpii Mîntuitorului încă din perioada în care, alături de familia sa, fugea din Betleem din cauza furiei şi persecuţiilor lui Irod. Secole de-a rîndul piatra a fost ascunsă de teama jefuitorilor, dar din 1984 este expusă în Biserica Sfînta Maria. Din fericire, basorelieful cu urma sfîntă nu a suferit nici o pagubă.

Conform Noului Testament, călătoria în Egipt a urmat unei porunci divine primite prin  intermediul unui înger: “Îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicînd: Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo pînă ce-ţi voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă” (Matei 2,13). Se spune că această călătorie nu a urmat o rută cunoscută, din cauza primejdiei care plana asupra Pruncului Sfînt, iar în localităţile în care au poposit s-au întîmplat mai multe minuni. Calea urmată este cunoscută din cronica Patriarhului Teofilus, care coincide cu povestirile locale despre sosirea unui copil care înfăptuia minuni. Prima a avut loc la Basta, unde, conform spuselor profeţilor, Iisus a creat un izvor cu apă proaspătă şi simpla sa prezenţă a dărîmat idolii de piatră. Dovada celei de-a doua minuni este regăsită în profeţiile lui Isaia: “Idolii Egiptului tremură înaintea feţei lui şi inima egiptenilor se topeşte în ei” (Isaia 19,1). Aceste întîmplări au adus, însă, agresiuni din partea localnicilor, care i-au alungat, aşa că Familia şi-a continuat drumul spre sud şi s-a oprit la Mostorod, oraş cunoscut şi sub numele de Al Mahamma sau “Locul Îmbăierii”, deoarece aici l-a îmbăiat Sfînta Maria pe Iisus şi i-a spălat veşmintele. La întoarcerea în Palestina, o a doua oprire în Mostorod, a adus localnicilor un izvor de apă dulce care curge şi în ziua de astăzi. Majoritatea minunilor menţionate sînt cele legate de apă, element esenţial şi dătător de viaţă în aceste zone aride. Şi următorul oraş, Belbeis, păstrează fad amintirea trecerii lui Iisus şi a maicii sale. Aici se vorbeşte despre un copac al Sfintei Fecioare, la umbra căruia s-ar fi odihnit ea în drumul obositor prin nisipurile egiptene. În Meniet Samanoud, unde au fost întîmpinaţi cu ospitalitate de localnici, se află o covată de granit care, conform legendelor, a fost folosită de Fecioara Maria pentru frămîntatul pîinii şi o fîntînă sfinţită de însuşi Hristos. Ultima localitate care se ştie “cu siguranţă” că a servit ca adăpost Familiei Sfinte a fost Sakha.

O nouă provocare

Oficialii egipteni vor apela la serviciile lui Robert Ballad, cel care a descoperit Titanicul, pentru a găsi sarcofagul pierdut al faraonului Menkaure, relatează Top News. În 1837, colonelul Richard William Howard Vyse a pătruns în camera mortuară a faraonului Menkaure şi, conştient de pericolul prădării mormîntului, a decis să mute sarcofagul imperial la British Museum. Din nefericire, nava Beatrice, la bordul căreia se afla sarcofagul, s-a scufundat în apropiere de Alicante, pe coasta Spaniei.
originea

Hobiţilor

De la descoperirea primilor hobiţi din Insulele Flores ale arhipelagului indonezian, au existat dispute aprinse între cercetători în ceea ce priveşte originea acestor pitici. Printre ipoteze se număra posibilitatea aparţinerii acestora unei noi specii de oameni sau că sînt mutanţi ai homo erectus şi chiar homo sapiens. În urma unei noi analize, Debbie Argue, de la Universitatea Naţională Australiană, sugerează că locuitorii de acum 12.000 de ani ai Insulei Florens erau mici pentru că strămoşii lor africani aveau această trăsătură, informează Australian Life Scientist. Conform teoriei lui Argue, homo floresiensis descind din primii hominizi care au părăsit Africa acum 2,25 de milioane de ani, colonizînd arhipelagul indonezian cu jumătate de milion de ani înaintea apariţiei în zonă a primilor homo erectus.

Numere impresionante

Oraşul Dhamar din Yemen este casa a aproape 400 de situri arheologice, descoperite după 10 sezoane de săpături, relatează Saba Net. Nouăsprezece dintre descoperiri datează din epoca de piatră, 101 din era bronzului, 32 din era fierului şi 189 din era himyari. Conducătorul acestei misiuni, Crista Luis, a declarat că în cea de-a doua parte săpăturile au reuşit să descopere informaţii preţioase despre istoria Yemenului.

Dinozaurul  din Ardeal

Specialiştii au descoperit că Haţegul nu este singurul loc din ţara noastră unde au trăit dinozauri. Paleontologii Vlad Codrea de la Universitatea Babeş-Boliay din Cluj şi Pascal Godefroit au identificat de curînd resturile fosilizate ale unor dinozauri erbivori din specia Zalmoxes shqiperorum. Oasele acestora au fost identificate într-un strat de argilă din apropierea localităţii Jibou. Fosilele din Ardeal seamănă cu cele de Rhabdodon, o specie de saurieni care au fost găsite în siturile paleontologice din sudul şi nordul Franţei. Lung de aproximativ trei metri, Zalmoxes făcea parte din familia dinozaurilor pitici.

Matusalem, Reînviat

Cercetătorii de la Organizaţia Medicală Hadassah din Ierusalim au reuşit să crească un strămoş al palmierului actual dintr-o sămînţă veche de 2.000 de ani, informează National Geographic News. Planta de 1,2 metri, poreclită Matusalem, a fost obţinută în 2005 dintr-o sămînţă descoperită în 1963 în Mesada, o fortăreaţă ai cărei locuitori s-au sinucis pentru a evita capturarea de către romani în anul 70 d.Hr. Toate rămăşiţele botanice au fost păstrate la Universitatea din Tel Aviv, dar cercetătorii au reuşit să dezvolte un copac numai din una dintre seminţe. Matusalem depăşeşte prin vechime o plantă de lotus crescută dintr-o sămînţă veche de 1.300 de ani la Universitatea din California SUA.

Venus, în vacanţă la Russe

Arheologii bulgari au descoperit la Russe o preţioasă statuetă a lui Venus, relatează site-ul bulgar de ştiri News.bg. Figurina din bronz, înaltă de 15 centimetri, a fost descoperită
într-un puţ care datează din perioada romană, în care s-au mai găsit 36 de monede datînd din secolele I şi al III-lea d.Hr. Conform arheologului Vurbin Vurbanov, statueta a fost confecţionată într-un atelier local.

Adevăr sau şaradă?

Arheologii iordanieni au anunţat săptămîna trecută că au descoperit prima biserică creştină într-o peşteră sub Biserica Sfîntul Gheorghe din Rihab, Iordania. Potrivit arheologului Abdel-Qader al-Housan, locaşul datează din anii 33 d.Hr.-70 d.Hr. şi prezintă urme de ritualuri creştine timpurii. National Geographic News anunţă că Ghazi Bisheh, fostul director al Departamentului iordanian de Antichităţi, a descris declaraţiile ca fiind ridicole şi pe arheologii din spatele lor ca “avînd tendinţa să senzaţionalizeze descoperirile”, fără a avea dovezi reale. Majoritatea bisericilor din Rihab datează din secolele al VI-lea şi al VII-lea şi, conform lui Bisheh, şi Biserica Sfîntul Gheorghe datează din aceeaşi perioadă, dovadă fiind mozaicurile şi stilul în care a fost construită.

Mărgele protectoare

Primele comunităţi de agricultori din Estul Apropiat foloseau mărgele verzi ca amulete pentru protecţia lor şi a culturilor, informează BBC News. Mărgelele descoperite pe un sit arheologic din Israel datează de acum 11.600 de ani şi sînt confecţionate din diverse minerale verzi, pe care agricultorii le-au obţinut de pe teritoriul Siriei, Ciprului sau Arabiei Saudite.

Goeletă revoluţionară

Doi scafandri canadieni au descoperit pe fundul Lacului Ontario o navă de război britanică scufundată în timpul revoluţiei americane, relatează Associated Press, preluată de Yahoo News. Goeleta de război HMS Ontario, cu o lungime de peste 24 de metri, s-a scufundat în timpul unui uragan în 1780 şi este cea mai veche şi cea mai bine păstrată epavă din Lacul Ontario. “Să descoperi un vas de război din perioada revoluţionară păstrat în stare intactă este incredibil. Este un miracol arheologic”, a declarat Arthur Britton Smith, autorul al cărţii “Legenda Lacului”.

×
Subiecte în articol: iisus arheo