x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tatuaje electronice pentru supravegherea stării de sănătate

Tatuaje electronice pentru supravegherea stării de sănătate

19 Noi 2018   •   16:56
Tatuaje electronice pentru supravegherea stării de sănătate

Imprimarea la un cost minim a tatuajelor electronice, pentru ca medicii să poată controla starea de sănătate a pacienţilor, va fi curând posibil, datorită unui proiect comun al unui grup de cercetători de la universităţile Coimbra (Portugalia) şi Pittsburgh (SUA), relatează luni EFE. 

Iniţiativa a venit din partea tânărului cercetător iranian Mahmoud Tavakoli, care lucrează la Institutul de Sisteme şi Robotică de la Universitatea din Coimbra. 

Tatuajele electronice instalate pe piele au acum un preţ ridicat, însă noul sistem simplifică realizarea acestora, fiind necesară doar o imprimantă 2D şi un tuş bun conducător electric, a declarat cercetătorul, care a precizat că noile tatuaje sunt în stadiu de testare în laborator. 

Tatuajele se pot imprima cu o simplă injecţie iar preţul lor va fi de 50 de eurocenţi, nici măcar de un euro, a asigurat el. 

"Nu mai este nevoie ca aceste tatuaje - care sunt circuite electronice - să fie imprimate în laboratoare specializate iar acestea pot fi, pe de altă parte, eliminate printr-o simpla spălare a corpului", a spus Mahmoud Tavakoli 

Odată instalate pe corp, tatuajele vor permite "monitorizarea" în mod constant a stării de sănătate a pacientului prin intermediul mai multor parametrii care includ activitatea musculară, la temperatura corporală, ritmul cardiac, activitatea cerebrală şi chiar emoţiile. 

O altă noutate este faptul că sunt "elastice" spre deosebire de tatuajele actuale, ale căror componente electronice se deteriorează pe măsură ce sunt purtate. 

Noile circuite sunt alcătuite din nano-particule de argint îmbrăcate în metal lichid şi au elasticitate care le permite să se întindă aproape dublu faţă de mărimea lor, fără să-şi piardă caracteristicile. 

După patentare, următorul pas va fi validarea lor pentru utilizarea de către pacienţi, toate testele realizate până acum având caracter experimental. Potrivit lui Mahmoud Tavakoli, acest proces va dura cel puţin 3 ani deoarece este nevoie de multe teste clinice înainte de comercializare. 

Scopul acestor tatuaje este de a fi plasate direct pe piele sau în corpul uman.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tatuaje electronice sanatate