x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Te uită cum ninge septembre

Te uită cum ninge septembre

de Atena Groza    |    27 Sep 2007   •   00:00

EDITORIAL ECO
După ani intregi de linişte, ani in care problemele de mediu nu au interesat aproape pe nimeni, adierea de foc a unei veri a aprins scăntei prin paginile cotidienelor şi pe ecranele televizoarelor.

După ani intregi de linişte, ani in care problemele de mediu nu au interesat aproape pe nimeni, adierea de foc a unei veri a aprins scăntei prin paginile cotidienelor şi pe ecranele televizoarelor. Emisiuni mai mult sau mai puţin ad-hoc au arătat că mass-media se poate baza pe mediu pentru a face un rating bun. Vreau să trec in grabă peste faptul că majoritatea invitaţilor au fost oameni politici grăbiţi să mai promită urgent nişte strategii, uitănd că astfel de strategii nu se fac peste noapte şi că, de fapt, Romănia nu are nici un fel de strategie adevărată in nici un domeniu. Au mai apărut şi o serie de vedete, brusc preocupate de sănătatea planetei, că doar asta inseamnă plus valoare in Europa. Numai că acolo este o atitudine permanentă ce ţine de educaţie, convingeri şi stil de viaţă. Aici trebuie doar să străngi nişte PET-uri sub lumina reflectoarelor. Dar mai contează asemenea mici amănunte cănd vara e atăt de arzătoare şi pericolul incălzirii globale nu mai bate doar la uşă, ci chiar a dat buzna? Nici eu nu cred că mai contează. Numai că aceste mici amănunte au făcut să se treacă sub tăcere o altă serie de "amănunte".

Schimbările climatice reprezintă in momentul de faţă imaginea clară a efectului activităţilor antropice asupra Pămăntului. Pentru că sistemele ecologice sunt sisteme deschise, dinamice, nelineare, care se dezvoltă şi evoluează in sensul maximalizării fluxului de energie, prin mecanisme antientropice. In orice fază a dinamicii lor sunt caracterizate de un domeniu de stabilitate ce le conferă o anumită capacitate de suport şi de reacţie la factorii externi.

In momentul in care capacitatea de suport este depăşită, sistemul se destabilizează şi incearcă să se reechilibreze, orientăndu-se spre un alt atractor. Este o perioadă de dezechilibru, in care totul este aposibil. De aceea, principala problemă generată de schimbările climatice nu este legată de simpla incălzire medie globală, ci de alternanţele rapide ale unor fenomene meteorologice extreme, cauzănd arşiţă, secetă sau ploi supraabundente, favorizănd producerea de incendii de pădure sau de inundaţii. Depinde de noi să remediem starea de fapt la care s-a ajuns, pentru a nu lăsa să fie posibil orice.

E incălzire globală. Şi ninge in septembrie!

×
Subiecte în articol: zoom