x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Distrug un munte ca să dezvolte cel mai mare telescop din lume - E-ELT

Distrug un munte ca să dezvolte cel mai mare telescop din lume - E-ELT

20 Iun 2014   •   18:43
 Distrug un munte ca să dezvolte cel mai mare telescop din lume - E-ELT

Construirea celui mai mare telescop cu infraroşu din lume, E-ELT, proiect al Observatorului European de Sud (ESO), a început prin aruncarea în aer a unei părţi din Cerro Armazones, vârf de 3.000 de metri din Chile, unde va funcţiona telescopul din 2024, relatează Europa Press.

Ceremonia de inaugurare a şantierului, la care au luat parte invitaţi din Chile şi din statele membre ale ESO, a fost organizată la Observatorul Paranal, la 20 de kilometri distanţă de locul unde a avut loc explozia ce a distrus vârful muntelui. 

S-au dislocat circa 5.000 de metri cubi de piatră, aceasta fiind numai o parte a unui proces de modificare a reliefului zonei în care se va amplasa o oglindă cu diametrul de 39 de metri şi uriaşa cupolă a telescopului. Pentru platforma E-ELT este nevoie de o suprafaţă de 150 m/300 m pentru, ceea ce presupune dislocarea a 220.000 de metri cubi de rocă.

Se speră ca telescopul uriaş să permită explorarea unor aspecte complet necunoscute ale Universului, în calitatea sa de 'cel mai mare ochi al lumii'. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: telescop E-ELT Cerro Armazones