x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Teste cu hărtie

Teste cu hărtie

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00

Îi propunem copilului tău exerciţii uşoare cu o foaie de hârtie, pentru ca tu să-i poţi explica apoi pro­prietăţile fizice rezultate în urma experimentelor.

Îi propunem copilului tău exerciţii uşoare cu o foaie de hârtie, pentru ca tu să-i poţi explica apoi pro­prietăţile fizice rezultate în urma experimentelor.

 

Din seria experimentelor care vizează electricitatea statică: rupe o foa­­ie de hârtie (de preferat subţire) în bu­­­căţi cât mai mici pe care le aşezi pe o suprafaţă plană. Ia o linie din plastic şi electrizeaz-o prin frecare de un material ca lâna sau scaiul. Când o vei apropia de bucăţelele de hârtie acestea, în mod sigur, “vor fugi” ca să se lipească de ea.

Al doilea experiment vizează densitatea hârtiei. Ia o coală de hârtie, având dimensiuni oricât vrei tu de mari, şi încearcă să o îm­pătu­reşti de mai mult de 7 ori. Vei observa că, oricât te-ai strădui, nu se poate.

Cel de-al treilea experiment pe care ţi-l propunem se referă la “Inelul lui Moeubius”. Taie o fâşie de hârtie pe lungul unei coli, având lăţimea de apro­xi­mativ 2 centimetri. Apropie capetele şi, înainte de a le lipi cu bandă ade­zi­vă, răsuceşte cu 180 de grade unul dintre capete. După ce le-ai lipit, vei avea în mână “Inelul lui Moebius”, bandă cu cel puţin o proprietate fizică ne­o­bişnuită. Poţi încerca să tai apoi fâşia de hârtie pe linia aflată la jumătatea ei şi vei obţine tot o singură fâşie, nu două aşa cum te-ai fi aşteptat. Încear­că să efectuezi aceeaşi tăietură la o treime din distanţă faţă de margi­nea fâşiei, vei obţine două benzi de lungimi diferite, prinse între ele ca nişte zale.

×
Subiecte în articol: laboratorul