x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Topul previziunilor apocaliptice ale fizicianului Stephen Hawking!

Topul previziunilor apocaliptice ale fizicianului Stephen Hawking!

28 Dec 2017   •   12:06
Topul previziunilor apocaliptice ale fizicianului Stephen Hawking!

Mai sunt cateva zile pana cand ne vom lua ramas bun de la 2017. Un an bogat in previziunile si avertismentele oarecum apocaliptice lansate de celebrul fizician Stephen Hawking. De ce trebuie sa ne temem? Printre altele, de inteligenta artificiala, de incalzirea globala sau de presedintele american.

 

Cu alte cuvinte, in anul care sta sa treaca, Stephen Hawking nu s-a sfiit sa creioneze un viitor sumbru, prea putin optimism, pentru omenire, pentru planeta noastra albastra.

Ultimii 100 de ani

Daca in 2016, omul de stiinta si-a avertizat semenii, declarand ca locuitorii Terrei mai au de trait in jur de 1000 de ani, in 2017 speranta de viata a omenirii s-a redus la 100 de ani. Iar sfarsitul lumii s-ar datora mai multor factori: incalzirea climatica, impactul asteroizilor, epidemii si cresterea demografica.

Gasirea altei "case", o urgenta

Intr-un documentar difuzat in prima jumatate a acestui an si intitulat "Stephen Hawking: Expedition New Earth", astrofizicianul britanic a explicat ca oamenii vor fi obligati, intr-un viitor destul de apropiat, sa paraseasca Pamantul, pentru a se adaposti in alte colturi ale Universului, fie pe alta planeta, fie la bordul unei nave spatiale. In opinia expertului, daca omul nu devine o specie multiplanetara, el ar putea disparea.

Un Pamant rosu precum Venus?

In iulie, fizicianul a tras alt semnal de alarma, anuntand ca omenirea a ajuns intr-un punct critic, unde incalzirea globala prinde tot mai multa viteza, astfel ca, intr-o zi, planeta albastra "s-ar putea transforma intr-una rosie, precum Venus, cu temperaturi de 250 de grade Celsius si ploi acide".

Stephen Hawking nu crede insa ca omul va fi capabil sa rezolve problema, eliminand pericolul distrugerii Terrei, ceea ce inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, pamantenii vor fi nevoiti sa-si gaseasca alt camin in Univers.

Pana in 2600, Terra va deveni "o minge de foc"!

Chiar daca nu este vorba despre un viitor apropiat, pronosticul nu este deloc optimist. In opinia omului de stiinta, in 2600, omenirea ar putea disparea total pe fondul cresterii demografice si a consumului de energie.

"Aceasta crestere exponentiala nu poat continua pe perioada urmatorului mileniu", a apreciat Hawking. "Pana in 2600, populatia lumii va atinge cote alarmante, iar consumul de energie necesar va transforma Terra intr-o minge de foc".

Inteligenta artificiala impotriva omenirii

Dezvoltarea accelerata a inteligentei artificiale ar putea pune in pericol existenta omenirii, a repetat in cateva randul fizicianul britanic. "Ma tem ca inteligenta artificiala ar putea lua locul oamenilor. Daca omul creaza virusi pentru sistemele logistice, cineva va pune la punct o inteligenta artificiala care sa se perfectioneze si sa se copieze".

Trump impotriva climei

Decizia presedintelui american de a se retrage din acordul climatic ar putea avea consecinte ireversibile pentru mediul inconjurator. Acordul reuneste in jur de 200 de tari ale lumii si prevede masuri capabile sa incetineasca pan in 2100 procesul de incalzire globala. In aceste conditii, decizia lui Trump ar putea reprezenta, in opinia lui Hawking, un pas spre grave probleme climatice.

"Incalzirea climatica se numara printre cele mai serioase pericole cu care ne confruntam. Respingand faptele care confirma aceasta realitate trista si retragandu-se din acordul de la Paris, Donald Trump a blocat, practic, sansele noastre de a preveni distrugerea mediului inconjurator", crede fizicianul britanic.

×