x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tricicleta motorizată

Tricicleta motorizată

de Alexandra Zotta    |    10 Ian 2009   •   00:00

Dacă simţiţi că astăzi ar trebui să sărbătoriţi ceva, vă anunţăm că se împlinesc 23 de ani de la invenţia tricicletei motorizate.



La 10 ianuarie 1985 se lansa oficial în Marea Britanie strămoşul scuterului de astăzi. Tricicleta electrică Sinclair C5 a fost creată de milionarul Sir Clive Sinclair pentru drumuri scurte în oraş. Vehiculul a fost proiectat să atingă o viteză maximă de 25 de kilometri pe oră, pentru a permite conducerea lui de către orice persoană de peste 14 ani, fără carnet de conducere.

CARACTERISTICI.
Modelul, propulsat de un motor alimentat cu baterii, a fost construit parcă pentru pitici. Avea o lungime de aproape doi metri şi o înălţime de doar 80 de centimetri, de aceea vehiculul a fost considerat prea scund, nepermiţându-i conducătorului să aibă vizibilitate bună în trafic. Şi viteza redusă era problematică, existând posibilitatea ca şoferul să fie lovit de maşini. A fost doar o chestiune de timp până când această variantă îmbunătăţită şi electrizată a tricicletei să fie considerat un dezastru. Firma producătoare a fabricat 12.000 de bucăţi pe care le-a scos pe piaţă la preţul de 399 de lire sterline, o sumă frumuşică pentru un vehicul care nu-ţi oferea prea multă siguranţă. Nu mulţi s-au încumetat să-l cumpere şi din perspectiva faptului că şoferul lui Sinclair C5 era oarecum ridiculizat.

DEFECTE.
Acest model de tricicletă electrică avea mai multe probleme de design încă de la lansare. În primul rând nu era un vehicul potrivit pentru clima din Marea Britanie unde predomină ploaia, deoarece nu era acoperit. În acelaşi timp, temperaturile scăzute scurtau semnificativ durata de viaţă a bateriei, iar utilizarea îndelungată în pante ducea la supraîncălzirea motorului.

PE TREI ROŢI

Prima tricicletă tradiţională a fost construită în 1680 de germanul Stephan Farffler, însă invenţia acestui tip de vehicul a fost atribuită francezilor Blanchard şi Maguier în 1789. În Anglia anilor 1880, tricicleta era privită ca un vehicul elegant, demn de achiziţionat de majoritatea familiilor din clasele superioare, care organizau şi curse de biciclete în timpul liber. Ca rezultat, între anii 1881 şi 1886, în Marea Britanie se fabricau mai multe triciclete decât biciclete.

×
Subiecte în articol: special