x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tristeţi de sfărşit de an

Tristeţi de sfărşit de an

27 Dec 2007   •   00:00

Sărbătorile de iarnă sunt cel mai vesel moment al anului. Colindele şi mirosul cozonacului ne aduc aminte de copilărie. Poate de asta suntem şi foarte ingăduitori cu noi inşine atunci cănd facem şi prezentăm bilanţurile de sfărşit de an.

Sărbătorile de iarnă sunt cel mai vesel moment al anului. Colindele şi mirosul cozonacului ne aduc aminte de copilărie. Poate de asta suntem şi foarte ingăduitori cu noi inşine atunci cănd facem şi prezentăm bilanţurile de sfărşit de an. Deşi că totul a mers greu şi prost, că nu ne-am respectat angajamentele faţă de Comisia Europeană, că fondurile structurale au devenit un fel de mioritică Fata Morgana, că toate crizele le-am gestionat in pripă şi totul ne-a luat prin surprindere, bilanţurile sunt mai mult decăt satisfăcătoare. Sub poleiala cuvintelor cu grijă alese bilanţurile strălucesc mai mult decăt globurile din bradul Crăciunului.

Nici un cuvănt despre neajunsuri, neimpliniri, ţinte ratate. O mare măndrie sunt spaţiile verzi. Ele au constituit ţinta autorităţilor de mediu. Nu că ar fi un lucru neimportant, in special in marile aşezări urbane, unde lipsa lor se face din plin simţită. Dar, cănd ţi se spune că s-au cheltuit 60 de milioane de lei ca să "căştigăm" 300 de hectare de spaţiu verde, ai sentimentul că ceva nu-i bine. Adică peste 50.000 de euro pe hectar? De la bugetul autorităţilor de mediu, cănd responsabilitatea revine autorităţilor locale? Să insemne că mediul are in sfărşit bani ca să acopere cu ei şi obligaţiile altora? Dacă au existat atăt de mulţi bani, incăt să fie daţi cu generozitate primăriilor, poate era bine ca in bilanţ să se spună căţi bani s-au dat şi pentru ariile naturale protejate. Domeniu de interes public major de care răspunde direct autoritatea de mediu. 17,5% din teritoriul naţional. Pentru Axa prioritară 4 a Programului Operaţional Sectorial "Mediu" - "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii" sunt prevăzute un pic peste 20 de milioane de euro in 2008. Dacă ne găndim că numai Delta Dunării are 580.000 de hectare şi că managementul unei arii naturale protejate inseamnă costuri mai mari decăt amenajarea unor spaţii verzi, ne aflăm in faţa unor diferenţe greu de imaginat.

Oare căt a fost in 2007 bugetul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării? Căt au primit celelalte arii naturale protejate? Care a fost nivelul plăţilor compensatorii? Nesemnificativ. Tot capitalul natural al ţării nu valorează nici căt 300 de hectare de spaţii verzi.Â

×
Subiecte în articol: editorial