x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ultima misiune în spaţiu: Atlantis s-a desprins de Staţia Spaţială

Ultima misiune în spaţiu: Atlantis s-a desprins de Staţia Spaţială

19 Iul 2011   •   09:16

Naveta americana Atlantis s-a separat cu succes de Statia Spatiala Internationala (ISS), incepandu-si drumul de intoarcere pe Pamant, unde este asteptata sa aterizeze joi. Se pune astfel capat programului navetelor spatiale americane, informeaza NASA.

Aceasta ultima desprindere a unei navete americane de ISS s-a produs astazi, la ora 06:28 GMT, la o altitudine de 350 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, la est de Noua Zeelanda, anunta AFP, citata de Mediafax.

"Atlantis a parasit ISS pentru ultima data", a declarat Ronald Garan, unul dintre cei doi astronauti americani membri ai echipajului permanent de la bordul ISS.

Atlantis a incheiat astfel o misiune de aproape opt zile in timpul careia a aprovizionat avanpostul orbital, la care se conectase pe 10 iulie, dupa lansarea ei, considerata istorica, ce a avut loc pe 8 iulie, in Florida.

Naveta, avand la bord un echipaj de patru astronauti - trei barbati si o femeie - va ateriza la Centrul Spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida, joi, la ora 09:58 GMT, daca vremea o va permite.

Astronautii americani au instalat la bordul ISS un nou sistem experimental ce permite realimentarea cu carburant in regim automatizat a satelitilor, cu scopul de a le prelungi durata de functionare.

Dupa aceasta misiune spatiala, a 135-a si totodata ultima, Statele Unite se vor afla, pentru prima data din 1981, in situatia de a nu avea niciun vehicul pentru a-si transporta astronautii in spatiu si vor depinde timp de cel putin cinci ani de capsulele rusesti Soyuz - care taxeaza cu 51 de milioane de dolari un loc la bord - pana cand un nou vehicul spatial american va fi construit pentru a inlocui navetele spatiale.

Administratia presedintelui Barack Obama incurajeaza in acest scop sectorul comercial, iar companii precum Boeing si SpaceX si-au anuntat deja implicarea

Primele vehicule spatiale americane private care transporta marfuri ar putea fi lansate la sfarsitul anului 2012, dar NASA trebuie sa astepte cel putin pana in 2015 pana cand noile capsule capabile sa transporte astronauti vor fi gata sa decoleze.

×