x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ULUITORUL fenomen Leidenfrost: Ce se întâmplă cu picăturile de apă pe o suprafaţă fierbinte cu margini zimţate (VIDEO)

ULUITORUL fenomen Leidenfrost: Ce se întâmplă cu picăturile de apă pe o suprafaţă fierbinte cu margini zimţate (VIDEO)

04 Oct 2013   •   11:43
ULUITORUL fenomen Leidenfrost: Ce se întâmplă cu picăturile de apă pe o suprafaţă fierbinte cu margini zimţate (VIDEO)

Efectul Leidenfrost s-ar traduce în felul următor: când un lichid intră în contact cu o suprafaţă mult mai fierbinte decât punctul de fierbere al lichidului respectiv, între cele doua elemente se formează un strat de vapori care funcţioneaza ca un izolator blocând fierberea restului de lichid. În acelaşi timp, lichidul pluteşte peste stratul de vapori. Mai exact, sfârâitul pe care îl auziţi atunci când stropiţi tigaia cu picături de apă pentru a verifica dacă este fierbinte se datorează acestui efect.

Scroll pentru video

Ceea ce este cu adevărat interesant este că atunci când suprafaţa fierbinte pe care curge lichidul este zimţată, noi putem controla direcţia în care se mişcă picăturile, screi descopera.ro. Aceasta a fost constatarea studenţilor Carmen Cheng şi Matthew Guy de la Universitatea Bath, care au creat un labirint special pentru a demonstra cum se deplasează picăturile de apă atunci când suprafaţa fierbinte are margini zimţate.

×