x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cand gunoaiele spatiale vor incepe sa cada pe Pamant!

Cand gunoaiele spatiale vor incepe sa cada pe Pamant!

29 Noi 2017   •   15:35
Cand gunoaiele spatiale vor incepe sa cada pe Pamant!

Un grup de oameni de stiinta veniti din toate colturile lumii a ajuns la concluzia ca deseurile spatiale, care va incepe curand sa cada pe suprafata Pamantului, ar putea conduce la o catastrofa de proportii greu de imaginat, scrie The Quebec Post.

 

In opinia cercetatorilor, resturile de sateliti, instrumentele pierdute de astronauti, deseurile rezultate din activitatea Statiei Spatiale Internationale si alte gunoaie cosmice vor ajunge pe planeta noastra peste 20-25 de ani. Cele mai expuse continente fiind, potrivit estimarilor specialistilor, America si Asia.

In acelasi timp, oamenii de stiinta au stabilit ca Europa si Statele Unite "murdaresc cel mai mult" orbitele Terrei, cantitatea de deseuri urmand sa se dubleze in urmatoarele decenii. Expertii cred ca gunoiul cosmic ar putea distruge in totalitate un oras intreg.

Viteza de deplasare pe orbita a acestor deseuri este deosebit de mare, cercetatorii calculand ca un obiect cu dimensiunea de un milimetru ar putea atinge pana la 16.000 de kilometri pe ora.

In acest context, ministerul japonez al apararii a anuntat ca pana in 2023, Tara Soarelui Rasare si-a propus sa plaseze un radar care sa tina sub observatie deseurile spatiale, furnizand in mod operativ informatii legate de deplasare acestora pe orbita. In octombrie, SUA au recunoscut ca au lasat in spatiu, conform estimarilor lor, in jur de 3.999 resturi de dimensiuni apreciabile. In total, in jurul nostru ar zbura circa 14.000 fragmente de gunoi cosmic.

×