x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un puşti de 13 ani a descoperit cum se poate obţine mai multă energie solară

Un puşti de 13 ani a descoperit cum se poate obţine mai multă energie solară

20 Aug 2011   •   15:23
Un puşti de 13 ani a descoperit cum se poate obţine mai multă energie solară

Cum isi ocupa timpul un pusti la 13 ani, la stadiul nubil, acolo, intre copilarie si adolescenta? Pentru multi, consola de jocuri, prima tigara, primele contacte cu sexul opus...

Ei bine, atipic pentru generatia din care face parte, Aidan Dwyer, un meritoriu absolvent al clasei a VII-a, se plimba prin padure, remarcand modul aleator in care cresc ramurile copacilor.
Dupa o riguroasa operatiune de masurare a unghiurilor crengilor si a lungimii acestora, punand pe hartie rezultatele obtinute, Aidan a remarcat ca numerele respective urmareau, riguros, sirul lui Fibonacci, unul dintre modelele matematice extrem de des intalnite in natura.
Nu era un lucru nou, studii anterioare au demonstrat ca urmand secventa lui Fibonacci, frunzele unor plante sunt a astfel dispuse astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu si sa obtina cat mai mult soare.

Cu lectiile facute, Aidan a hotarat sa faca un experiment punand sub observatie doua panouri solare, fiecare dintre ele utilizand pentru acelasi numar de celule fotovoltaice, dar dispuse in mod diferit.
Primul model a folosit stilul clasic, panourile erau dreptunghiurale, cel de-al doilea a urmat modelul oferit de copaci. La finalul cercetarii, modelul oferit de natura a generat cu 20% mai multa energie reusind sa colecteze cu doua ore si jumatate mai multe ore de expunere solara decat modelul clasic. Lucrurile au stat mult mai bine in Decembrie, cand performantele noului model au fost superioare cu aproximativ 50%.
gizmodo.com

×
Subiecte în articol: energie alternativa energie solară