x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un spectacol INCREDIBIL: Cum se ciocnesc doua galaxii!

Un spectacol INCREDIBIL: Cum se ciocnesc doua galaxii!

15 Noi 2017   •   16:28

Astronomii americani au identificat in asa numitul Univers timpuriu doua galaxii aflate in plin proces de coliziune. Uluitoare descoperire a fost anuntata intr-un articol pubicat pe site-u National Radio Astronomy Observatory, NRAO.

 

Initial, s-a crezut la 12,7 miliarde de ani lumina de Pamant, in directia constelatiei Pestele de aur, se afla o singura galaxie, ADFS-27. Observand insa mai in detaliu zona cu ajutorul sistemului de telescoape ALMA, din desertul chilian Atakama, s-a constatat ca, de fapt, sunt doua galaxii, care au inceput sa se contopeasca.

Potrivit specialistilor, acest gen de galaxii formatoare de stele se intalnesc destul de rar in aceasta epoca a istoriei spatiale. Iata de ce, descoperirea va permite oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine modul in care, ca urmare a ciocnirii a doua obiecte masive, apar stelele.

"De-a dreptul fascinanta este simpla descoperire a unei astfel de galaxii. Iar doua galaxii aflate atat de aproape una de cealalta este ceva cu adevarat uluitor", a comentat astronomul Dominic Pichers. In opinia lui, este posibil "sa asistam la cea mai intensa fuziune de galaxii cunoscute pana in prezent".

Noile informatii furnizate de ALMA arata ca sistemul ADFS-27 este de aproape 50 de ori mai masiv decat Calea Lactee. Cele doua galaxii se afla, una de cealalta, la o distanta de circa 30.000 de ani lumi, ele deplasandu-se, una spre cealalta, cu o vizteza de cateva sute de kilometri pe secunda.

 

×