x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Undele cerebrale pot fi traduse în cuvinte. Cum funcţionează maşina de citit gânduri?

Undele cerebrale pot fi traduse în cuvinte. Cum funcţionează maşina de citit gânduri?

01 Feb 2012   •   15:32
Undele cerebrale pot fi traduse în cuvinte. Cum funcţionează maşina de citit gânduri?

Cercetatorii de la Universitatea Berkley au gasit metoda de a "traduce" undele cerebrale in cuvinte, o descoperire care ar putea ajuta persoanele cu probleme de vorbire sa comunice sau chiar sa duca la citirea gandurilor pacientilor aflati in coma.

Tehnica implica receptarea semnalelor electrice din creier. Fiecare sunet produce un anumit semnal electric, pe care un program coputerizat il traduce in litere sau cuvinte.

In 2011, un grup de voluntari carora li se montasera electrozi pe cap au putut sa miste cursorul pe un ecran pe care apareau vocale doar gandindu-se la ele. Cu ajutorul unui RMN era urmarit fluxul sanguin in creier, urmarindu-se ce cuvinte sau idei sunt asociate cu tiparele fluxului respectiv.

Acum, profesorul Brian Pasley, impreuna cu o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Berkeley au imbunatatit cercetarile. "Ne-am inspirat din acel studiu.

Intrebarea pe care ne-am pus-o e cat de departe putem sonda sistemul auditiv, folosind aceeasi metoda?"

Echipa de cercetatori a monitorizat activitatea cerebrala a 15 voluntari in timp ce acestia ascultau acelasi discurs. Provocarea a fost de a diferentia din "haosul" semnalelor electrice din creier tocmai semnalele cauzate de stimulii audio.

Pentru asta s-a folosit un program computerizat care a stabilit ce parti ale creierului "se aprind" la diferite frecvente de sunet. Cu ajutorul acestui model, atunci cand voluntarilor li s-a cerut sa se gandeasca la unul din doua cuvinte oferite la alegere, cercetatorii au putut determina care este cuvantul ales de subiect.

Unele cuvinte au putut fi chiar redate de computerul care a interpretat in sunete semnalele electrice ale creierului.

"Sunt doua avantaje pe care le putem intrevedea. Unul ar fi ca putem intelege mai bine cum functioneaza creierul uman. Al doilea este faptul ca, in viitor, o astfel de tehnologie ii va putea ajuta pe cei care au probleme de vorbire sa comunice", a declarat Robert Knight, un alt autor al studiului.

Cercetatorii spun, insa, ca va mai trece mult timp pana cand o masina de transfomat gandurile in cuvinte va deveni o realitate.

×