x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă USAF profită de soare

USAF profită de soare

27 Dec 2007   •   00:00

Forţele Aeriene americane (US Air Force, USAF) vor beneficia de cea mai mare centrală solară pe bază de tehnologie fotovoltaică.

Forţele Aeriene americane (US Air Force, USAF) vor beneficia de cea mai mare centrală solară pe bază de tehnologie fotovoltaică.

 

Arhitecţii ambiţiosului proiect aflat in faza de construcţie de mai bine de opt luni in Deşertul Nevada au anunţat că toate costurile destinate ridicării centralei provin din fonduri private şi publice. Potrivit datelor tehnice furnizate pănă acum presei de forţele aeriene, sistemul, a cărui construire a inceput in aprilie 2007, urmează să ocupe o suprafaţă de aproximativ 570.000 de metri pătraţi in afara bazei aeriene. Pentru a acoperi o arie atăt de mare va fi nevoie de nu mai puţin de 72.000 de panouri solare, dotate cu tehnologie T20 dezvoltată de compania Sun Power, tehnologie ce funcţionează intocmai florii-soarelui - "se invărte" după lumina solară. Sistemul de energie, care are o putere de 14 MW, dar poate genera un surplus anual de 30 de mili­oane de kilowaţi pe oră (kWh) de energie curată, va putea asigura un sfert din necesarul de energie al bazei USAF Nellis din Nevada.

 

ENERGII REGENERABILE. Deşi SUA beneficiază deja de centrale solare termice de mari dimensiuni, sistemul de la Nellis este primul folosit la scară atăt de mare, şi asta pentru că USAF este cel mai mare consumator de energie dintre toate instituţiile federale ale SUA şi una dintre primele structuri americane care şi-au asumat obligaţia de a face trecerea spre energia solară şi regenerabilă. De altfel, surse militare au precizat că sistemul va reduce cu 24.000 de tone cantitatea anuală de dioxid de carbon emanat in aer.

 

Solar ONE

In deşertul Nevada există in prezent o centrală electrică ce funcţionează pe baza energiei termice rezultate din ab­sorb­ţia energiei radiaţiei solare. Este vorba despre Solar One, dată in funcţiune in iunie 2007, care are o pu­tere de 64 MW, cu posibilitatea de extensie pănă la 200 MW. Energia termică este produsă de 19.000 de oglinzi.

  • Anca Aldea

 

 

Proiecte ambiţioase marca NASA

NASA colaborează intens cu o companie de electricitate din statul american Florida pe proiecte de obţinere de energii regenerabile. Proiectele sunt dezvoltate la Centrul Spaţial Kennedy, iar primele etape constau in identificarea resurselor necesare, inclusiv a resurselor financiare, de construire a unor centrale ecolo­gice in Florida. Michael J. Benik de la Centrul Spaţial Kennedy a declarat recent presei de peste Ocean că iniţiativa va ajuta SUA să reducă dependenţa faţă de combustibilii fosili.

 

 

Grand Prix: un inceput promiţător

La circuitul Grand Prix care va avea loc in ianuarie 2008 in Noua Zeelandă va fi introdus un combustibil mixt, 30 la sută ecologic. Organizatorii Grand Prix au anunţat deja introducerea combustibilului ecologic Hiperflob E30, pe bază de etanol, obţinut din sfecla de zahăr europeană, informează presa neozeelandeză. Biocombustibilul este creat special pentru marele eveniment din Noua Zeelandă din ianuarie 2008. Ecologiştii au primit cu satisfacţie vestea folosirii biocarburantului in circuitul A1, apreciind ca importantă iniţiativa organizatorilor de a ajuta la combaterea incălzirii globale. Premierul neozeelandez a declarat că ţara sa este onorată să găzduiască un astfel de eveniment, in care competitorii dau dovadă de respect la adresa mediului.

×
Subiecte în articol: eco