x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne (studiu)

Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne (studiu)

de Marina Constantinoiu    |    08 Apr 2014   •   19:39
Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne (studiu)

Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne, este concluzia unui studiu austriac. Şi asta în ciuda faptului că beau mai puţin alcool şi sunt mai activi din punct de vedere fizic decât carnivorii, relatează The Independent.

Un studiu realizat de Facultatea de Medicină din Graz, Austria, a concluzionat că dieta vegetariană, care se caracterizează printr-un consum redus de grăsimi saturate şi de colesterol, dat fiind aportul sporit de fructe, legume şi cereale integrale, pare să provoace un risc crescut de cancer, alergii şi probleme mintale, cum ar fi depresia şi anxietatea.

Studiul a folosit date dintr-un sondaj naţional pe teme de sănătate pentru a examina obişnuinţele alimentare şi stilul de viaţă ale vegetarielor, în comparaţie cu carnivorii.

Cei 1.320 de subiecţi au fost aleşi după vârstă, sex, statut socio-economic, iar studiul a inclus 330 de vegetarieni, 330 care consumă carne, dar şi multe fructe şi legume, 300 de consumatori obişnuiţi, dar care mănâncă mai puţină carne şi 330 de carnivori înrăiţi.

Concluzia a fost că da, vegetarienii consumă mai puţin alcool şi au un index al masei corporale mai scăzut, dar, paradoxal, sunt într-o stare de sănătate fizică şi mintală mai precară, per total, decât consumatorii de carne.

Participanţii la studiu, care consumau mai puţină carne, aveau şi nişte obiceiuri medicale mai puţin sănătoase, evitând vizitele la medici pentru controale preventive sau alte măsuri de prevenţie, precum vaccinările, au concluzionat autorii studiului.

“Studiul nostru a arătat că adulţii austrieci care consumă o dietă vegetariană sunt mai puţin sănătoşi (în materie de cancer, alergii şi tulburări ale sănătăţii mintale), au un nivel al calităţii vieţii scăzut şi chiar au nevoie mai des de tratament medical”, se mai arată în studiul austriac.

Autorii studiului au fost nevoiţi să-şi apere cercetarea în faţa detractorilor, care susţin că lucrarea lor este doar o simplă publicitate pentru industria cărnii.

Coordonatorul studiului, epidemiologul Nathalie Burkert, a declarat pentru The Austrian Times, că echipa sa s-a distanţat deja de această afirmaţie şi că totul este doar o interpretare incorectă a datelor lor. “Chiar am descoperit că vegetarienii suferă mai mult de anumite probleme precum astm, cancer şi tulburări mintale decât oamenii care consumă şi carne, dar nu putem spune care este cauza şi care este efectul”, a declarat aceasta, adăugând că va fi nevoie de studii aprofundate pe această temă.

×