x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Veto-ul Casei Albe in războiul celulelor stem

Veto-ul Casei Albe in războiul celulelor stem

de Delia Zahareanu    |    22 Iun 2007   •   00:00
Veto-ul Casei Albe in războiul celulelor stem
Sursa foto: Saul Loeb/

Exercităndu-şi pentru a doua oară dreptul de a bloca proiecte legislative in Congres, preşedintele american George Bush a respins miercuri finanţarea din fonduri federale a cercetărilor cu celule stem.

Exercităndu-şi pentru a doua oară dreptul de a bloca proiecte legislative in Congres, preşedintele american George Bush a respins miercuri finanţarea din fonduri federale a cercetărilor cu celule stem.

Votul negativ exercitat in mod excepţional de şeful Casei Albe in timpul celor două mandate ale sale se referă la blocarea acordării unor fonduri federale pentru cercetările pe celule stem provenite din embrionii umani, relatează The New York Times. Propunerea legislativă constituie unul din punctele forte ale agendei democraţilor, in Congres, iar aceştia vor trebui să obţină peste două treimi din sufragii in ambele camere ale legislativului federal american pentru a reuşi să anuleze veto-ul prezidenţial. Este a treia oară cănd preşedintele Bush işi exercită dreptul de veto pe propuneri legislative ale Congresului, in decursul celor două administraţii ale sale.

PRECEDENT. Anul trecut, liderul american şi-a folosit dreptul la veto in aceeaşi chestiune: respingerea finanţărilor federale pentru cercetări legate de celule stem provenite din embrioni umani, motivănd că acest tip de cercetare distruge iremediabil embrionul, ceea ce este inacceptabil, pentru că duce la suprimarea unei viitoare vieţi umane. "Distrugerea unei vieţi umane pentru a salva viaţa umană nu este etică", a declarat miercuri preşedintele SUA intr-o ceremonie găzduită de Casa Albă. Bush a incurajat cercetătorii să găsească alte modalităţi de prelevare şi de obţinere a celulelor stem, in afara celor care provin din embrionii umani. Extrem de contestat, veto-ul prezidenţial amănă dezbaterea asupra finanţării federale a celulelor stem embrionale pentru campania prezidenţială din 2008.

Controversa

Celulele stem sunt celule care au capacitatea de a se regenera prin diviziune mitotică celulară, ele fiind capabile in acelaşi timp să se diferenţieze in tipuri specializate de celule. Celulele stem sunt de trei tipuri: celulele stem embrionale, celulele stem adulte şi celulele stem prelevate din cordonul ombilical. Ele sunt utilizate in cercetările medicale, deschizănd posibilităţi extraordinare pentru inlocuirea organelor cu probleme, prin regenerarea lor.

×
Subiecte în articol: zoom stem