x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vezi cum arată o tornadă solară uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul! (VIDEO)

Vezi cum arată o tornadă solară uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul! (VIDEO)

30 Mar 2012   •   07:58
Vezi cum arată o tornadă solară uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul! (VIDEO)

O tornada uriasa, de cinci ori mai mare decat Pamantul, a avut loc in 2011 pe suprafata Soarelui, vartejul de gaze supraincalzite deplasandu-se cu peste 160.000 de kilometri pe ora. Potrivit Daily Mail, temperatura din interiorul tornadei a atins aproximativ doua milioane de grade Celsius.

Fenomenul a pornit dintr-o proeminenta solara densa, iar vartejul s-a deplasat apoi in atmosfera solara pe o distanta de 200.000 de kilometri. Astfel de vortexuri pot duce la formarea de furtuni solare, din cauza carora satelitii pot fi afectati, la fel ca si telecomunicatiile de pe Pamant.

Huw Morgan, cel care a decsoperit fenomenul, a declarat ca tornada "este unica si spectaculoasa si va juca un rol important in declansarea unor furtuni solare majore".

Gazul la temperaturi mari a atins viteze uriase, de chiar 300.000 km/h. Ca sa putem face o comparatie, este suficient sa spunem ca, la o tornada terestra, viteza vantului atinge circa 160-180 km/h.

Oamenii de stiinta au mai putut observa cateva tornade solare de-a lungul timpului insa aceasta, observata in septembrie 2011, este prima care a fost filmata.

Aceste tornade preceda, de obicei, evenimente numite ejectii coronale - eruptii uriase de particule incarcate, cu energii uluitoare.

×