x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO: Şobolanii se ajută unii pe alţii (studiu)

VIDEO: Şobolanii se ajută unii pe alţii (studiu)

de Agerpres    |    09 Dec 2011   •   10:30
VIDEO: Şobolanii se ajută unii pe alţii (studiu)

Sobolanii sunt generosi si se ajuta intre ei - este concluzia unui recent studiu realizat de cercetatori americani. Daca trebuie sa aleaga intre a lua o bucatica de ciocolata si a elibera un confrate inchis in cusca, sobolanii prefera sa-si ajute aproapele, arata studiul care demonstreaza ca empatia este un sentiment natural.

Oamenii de stiinta demonstrasera deja ca altruismul nu este o caracteristica umana, ci exista, de exemplu, si la maimute. Studiul mentionat, desfasurat de specialisti neurologi de la Universitatea din Chicago si publicat joi in revista Sciences, "este primul care pune in evidenta la sobolani un astfel de comportament determinat de un sentiment de empatie", spune Jean Decety, unul din autorii studiului, citat de 20minutes.ch.

Cercetatorii au impartit 30 de sobolani doi cate doi in custi, unul dintre ei neputand sa iasa dintr-un loc inchis. Sobolanul aflat in (relativa) libertate incepea sa dea semne de agitatie cand isi vedea tovarasul inchis. Dupa trei-sapte zile, majoritatea rozatoarelor reuseau sa deschida usita de la spatiul unde fusese prins celalalt animal. Odata ce au invatat cum sa procedeze, ei incepeau sistematic prin a deschide usa imediat ce intrau in cusca.

Pentru a masura dimensiunea altruismului lor, cercetatorii le-au dat sobolanilor bucatele de ciocolata. In mod normal, fiecare sobolan manca intreaga cantitate. Insa, atunci cand tovarasii lor erau inchisi, in jumatate dintre cazuri, sobolanii i-au eliberat mai intai pe cei captivi, impartind apoi cu ei ciocolata, pe care incepusera sa o manance singuri. "Sobolanul ar putea manca singur toata ciocolata. Dar nu o face. Aceasta descoperire ne-a socat", a spus neurobiologul Peggy Mason. Cercetatorii au mai constatat ca altruismul este mai frecvent la femele decat la masculi.

Mason considera ca acest studiu le da o lectie oamenilor: "Cand actionam fara empatie, o facem impotriva datelor noastre biologice. Daca oamenii ar fi mai atenti la mostenirea lor biologica, s-ar purta mai bine", a incheiat ea.

×
Subiecte în articol: studiu sobolani empatie altruism