x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viitorul explorării spaţiale pare asigura! Cât poate funcţiona motorul cu propulsie ionică testat de NASA

Viitorul explorării spaţiale pare asigura! Cât poate funcţiona motorul cu propulsie ionică testat de NASA

25 Sep 2013   •   20:09
Viitorul explorării spaţiale pare asigura! Cât poate funcţiona motorul cu propulsie ionică testat de NASA

Motorul cu propulsie ionică dezvoltat de NASA pentru viitoarele misiuni spaţiale a stabilit un nou record de anduranţă, funcţionând timp de peste cinci ani, în perioada de testare, cu un consum minim de combustibil, conform SPACE.com.

În cadrul proiectului Evolutionary Xenon Thruster (NEXT), NASA a reuşit să încheie cu succes testul de anduranţă al motorului ionic, test ce a durat peste 48.000 de ore, aproximativ cinci ani şi jumătate, perioadă de timp mai mare decât a oricărui alt sistem de propulsie spaţială ce a fost vreodată testat. Cu un necesar scăzut de combustibil şi o eficienţă ridicată, motoarele ionice au devenit principalele candidate pentru viitoarele misiuni în sistemul solar.

O navetă care se deplasează prin spaţiul extraterestru are nevoie de energie pentru a-şi continua deplasarea. Motorul cu propulsie ionică NEXT a consumat în cei aproape şase ani de funcţionare doar 860 de kilograme de combustibil, comparativ cu cei 10 tone de combustibil ce ar trebui să fie arse de un motor convenţional pentru a obţine acelaşi impuls.

Motorul NEXT face parte din familia de motoare electrice cu propulsie solară (SEP), iar principiul de funcţionare se bazează pe bombardarea cu electroni a xenonului, ceea ce conduce la ionizarea acestui gaz. Ulterior, combustibilul astfel ionizat este îndreptat spre partea din spate a motorului, generând un flux de jeturi de ioni cunoscut drept rază ionică. Aceasta produce impulsul de care este nevoie pentru a propulsa naveta.

Deşi au nevoie de mai mult timp pentru a accelera, motoarele ionice pot funcţiona un timp mai îndelungat decât cele convenţionale. Viteza particulelor ionizate direcţionate din motorul NEXT ajunge până la 144.841 km/h, viteză considerată deocamdată ideală pentru misiunile pe distanţe mai mari din cadrul sistemului nostru solar.

"Motoarele din familia SEP folosesc electricitate, obţinută prin panouri solare, pentru a alimenta un generator electric ce la rândul său propulsează nava", explică Michael Patterson de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA. Iar cum necesarul de combustibil pentru o misiune este foarte mult redus, se reduce astfel şi greutatea totală a navetei, aceasta fiind mai uşor de lansat de la sol şi putând transporta la bord mai multe echipamente ştiinţifice, conform oficialului.

Motoarele ionice folosite pentru propulsia sondei Dawn, care a ajuns până la asteroidul Vesta iar în prezent se îndreaptă spre planetoidul Ceres, au permis echipei NASA să introducă la bordul sondei mai multe echipamente ştiinţifice decât dacă ar fi optat pentru un sistem clasic de propulsie.

"Principalul obiectiv în explorarea spaţială este de a maximiza încărcătura de care avem nevoie pentru ştiinţă sau pentru susţinerea vieţii astronauţilor. Nu vrem să ne cheltuim toate resursele doar pentru a ne încărca sondele şi navetele doar cu combustibil. NEXT poate transporta încărcături importante în spaţiu, cu un consum de combustibil extrem de eficient", a mai adăugat Michael Patterson.

×
Subiecte în articol: motoare propulsie ionica nasa