x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viitorul zborului: avioane modulare

Viitorul zborului: avioane modulare

07 Noi 2018   •   22:08
Viitorul zborului: avioane modulare
Sursa foto: AKKA Technologies

Două inițiative revoluționare explorează fezabilitatea avioanelor modulare care pot schimba modul în care sunt transportate mărfurile și oamenii. Prima se numește Clip-Air și a fost creată de Institutul Politehnic Elvețian. Cealaltă, concepută de de AKKA Technologies, se numește Link & Fly.

Clip-Air s-a inspirat de la banalul container de transport maritim. În ciuda design-ului simplu, acesta este considerat printre cele mai importante invenții ale secolului trecut. Acesta permite comutarea între modalitățile de transport într-un mod ieftin și eficient. De aceea, toate economiile moderne se bazează pe lanțurile de aprovizionare complexe dezvoltate de aceste containere.

Modularitatea a inspirat și Link & Fly. În ambele proiecte există un numitor comun. Aeronava este împărțită în componenta zburătoare cu bord, motoare și principalul schelet și capsulele.

Capsulele sunt noile containere care pot fi ori cabină de pasageri, ori pot fi folosite pentru mărfuri, depinde de configurație. Acestea vor fi purtate dedesubtul aeronavei și se vor atașa cu ușurință. În maniera aceasta, o singură aeronavă va putea executa roluri multiple într-un singur drum.

Conceptul va întâmpina și anumite impedimente. Fondatorul Airinsight, Addison Schonland, consideră că șansele de reușită sunt mici. „Chiar dacă este strălucitor din punct de vedere al ingineriei, va fi foarte dificil să reușească comercial”. „În orice caz, dacă acest concept reușește, cred că ar începe cu mărfurile prima dată” mai adaugă Schonland.

sursa: CNN Travel

 

×