x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Votca-păun, tequila cubistă...

0
Autor: Anca Aldea 27 Iun 2010 - 00:00
Votca-păun, tequila cubistă...
Vezi galeria foto


Imaginile alăturate nu reprezintă nici pe departe opere de artă create cu penel şi culori de nişte artişti desăvârşiţi. Sunt, de fapt, reprezentări ale unor... băuturi alcoolice, privite la microscop sub o sursă de lumină. Un investitor american, proprietarul firmei Bevshots, a mărit aceste imagini de 1.000 de ori şi le-a oferit spre vânzare pasionaţilor de frumos şi... aromat. Preţurile de pornire nu sunt deloc piperate - cu aproape 20 de dolari, oricine îşi poate permite o operă de artă contemporană cu adevărat ingenioasă. Sigur, există şi lucrări mai scumpe, de câteva sute de dolari, în funcţie de mărimea "tabloului".

Omul de afaceri Lester Hutt, în vârstă de 35 de ani, le-a cerut anul trecut savanţilor de la Departamentul de Chimie din cadrul Universităţii de stat din Florida să fotografieze, cu un microscop ultraperformant, molecule extrase din bere, votcă, vin roşu, tequila şi câteva cocteiluri. "Ceea ce vedeţi în imagini reprezintă carbohidraţi cristalizaţi, care au devenit zaharuri şi glucoze", explică Hutt jurnaliştilor de la tabloidul britanic Daily Mail. Stropii de vin roşu observaţi la microscop sub o sursă de lumină au mai degrabă nuanţe predominante de roz, grena şi galben. Culorile reflectă nivelurile diferite de absorbţie a luminii care a atins diferit mostra de vin roşu, explică Ellen Friel, de la Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie. Moleculele de whisky, având nuanţele naturale de chihlimbar, par cel mai aproape de realitate.

Din fiecare băutură a fost extrasă câte o picătură, pusă la uscat pe o lamelă şi abia apoi fotografiată la microscop. Uneori, procesul de uscare completă durează câteva luni, deoarece unele picături provin din băuturi care au cantităţi diferite de impurităţi, cum e, de exemplu, cazul unor cocteiluri.

Una dintre cele mai impresionante imagini aparţine votcii. Sub lupa microscopului, mărite de aproximativ 1.000 de ori, picăturile seamănă cu penajul unui păun. Ellen Friel spune că formele acelea rotunjite şi colorate în nuanţe de roşu s-ar putea datora dizolvării zahărului. În timp ce molecula de votcă deţine o imagine familiară, molecula de martini pare mai degrabă extrasă dintr-o pictură impresionistă. Accentele de violet şi "rămurelele" ar putea trăda existenţa, în această băutură, a unor uleiuri esenţiale sau a taninului, spune expertul britanic citat de Daily Mail. Tequila este... cubistă. Nuanţele închise şi predominant albastre şi verzi s-ar putea datora, potrivit expertului britanic, nivelurilor ridicate de fructoză sau de uleiuri esenţiale, ambele provenite de la plantele de agave din care e făcută tequila.

Imaginile alăturate nu au fost uşor de realizat, povesteşte Lester Hutt. În unele cazuri au existat până la 200 de încercări de fotografiere corectă cu un aparat clasic de 35 de milimetri. "Cocteilurile pot avea urme de fructe, care conţin acizi citrici şi zaharuri şi care, după procesul de uscare, arată nemaipomenit" la microscop, explică omul de afaceri american.

Doctorul James Hutchinson, de la Societatea Regală de Chimie, spune că imaginile diferite ale acestor mostre de băuturi se datorează, în mare măsură, ingredientelor. "Strugurii şi cerealele din care se fac mai multe băuturi conţin diferite combinaţii de pigmenţi de culoare care se amestecă în băutură. Multitudinea de forme şi culori ale unor băuturi care aparent nu au nici o culoare s-ar putea datora prezenţei unor structuri extrem de mici cum ar fi cristalele sau celulele biologice, care variază în funcţie de procesul de fabricaţie a fiecărei băuturi şi de interacţiunea cu o sursă de lumină", explică profesorul Hutchinson.
Citeşte mai multe despre:   zoom

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nebuloasa planetară NGC 2022, observată de telescopul Hubble

Nebuloasa planetară NGC 2022, observată de telescopul Hubble
Deşi pare mai degrabă o entitate observată printr-un microscop şi nu prin telescop, acest obiect denumit NGC 2022 nu este cu siguranţă o algă sau un microorganism. În schimb, este o bulă de gaze emisă în...

Metodă care nu permite Google să te urmărească pe telefon sau laptop

Metodă care nu permite Google să te urmărească pe telefon sau laptop
Google foloseşte geolocaţia pentru a oferi utilizatorilor informaţii relevante şi contextuale din zona în care se află. În plus, înregistrează locurile în care dai check-in, paginile web pe care le vizitezi...

A fost creată o bicicletă din capsule din aluminiu pentru cafea reciclate

A fost creată o bicicletă din capsule din aluminiu pentru cafea reciclate
O bicicletă produsă din capsule din aluminiu pentru cafea folosite a fost realizată în urma unui parteneriat încheiat de Nespresso cu o companie suedeză, în încercarea de a motiva clienţii să recicleze aceste...

Schimbări climatice: Este esenţial să regândim modul de utilizare a terenurilor şi obiceiurile noastre alimentare

Schimbări climatice: Este esenţial să regândim modul de utilizare a terenurilor şi obiceiurile noastre alimentare
A hrăni corect miliardele de oameni de pe Pământ sau a lupta împotriva încălzirii globale? Pentru a evita să ne confruntăm într-o zi cu această dilemă, este esenţial să regândim modul de utilizare a...

Google updatează aplicaţia Maps cu funcţionalitatea Live View

Google updatează aplicaţia Maps cu funcţionalitatea Live View
Google anunţă lansarea noii funcţionalităţi Live View în aplicaţia Google Maps, cu ajutorul căreia utilizatorul va putea să se orienteze în ce direcţie merge, cu ajutorul săgeţilor şi indicaţiilor...

Cum să îți protejezi smartphone-ul

Cum să îți protejezi smartphone-ul
Dependența de telefonul mobil este tot mai mare. Pe lângă apeluri și mesaje, acesta te ajută să identifici trasee și locații, înlocuiește cu succes aparatul foto, îl folosești pe post de translator atunci...

Japonia a autorizat dezvoltarea organelor umane în corpul animalelor

Japonia a autorizat dezvoltarea organelor umane în corpul animalelor
O echipă de cercetători japonezi intenţionează să înceapă fabricarea de organe umane în corpul animalelor după ce a primit, în premieră în Japonia, autorizarea Guvernului pentru a efectua astfel de studii, re...

Schimbările climatice pot cauza tulburări psihice, obezitate şi depresie

Schimbările climatice pot cauza tulburări psihice, obezitate şi depresie
Efectele schimbărilor climatice pot cauza deficienţe psihice, obezitate, astm şi depresie, printre alte probleme, dacă nu se adoptă măsuri pentru a fi stopate, potrivit unui studiu publicat miercuri în Australia...

Experţii au emis un aviz de securitate pentru utilizatorii media player-ului VLC

Experţii au emis un aviz de securitate pentru utilizatorii media player-ului VLC
Utilizatorii software-ului open source VLC media player sunt avertizaţi asupra unei vulnerabilităţi descoperite recent de către experţii germani în securitate cibernetică şi prin care atacatorii pot bloca...

10 feluri în care casa ta ar putea arăta în 2030. Tu te-ai gândit la asta?

10 feluri în care casa ta ar putea arăta în 2030. Tu te-ai gândit la asta?
Tehnologia în ziua de astăzi a început să fie din ce în ce mai evoluată. În fiecare an apar telefoane sau televizoare cu funcții la care nici nu ne-am fi gândit cu câțiva ani în urmă. Odata cu acestea...

O stea muribundă din Ursa Mică, prefaţează destinul Soarelui

O stea muribundă din Ursa Mică, prefaţează destinul Soarelui
O stea muribundă, aflată în constelaţia Ursa Mică, prefaţează destinul Soarelui şi îi ajută pe oamenii de ştiinţă să afle ce se va întâmpla cu acesta peste aproximativ 5 miliarde de ani când se...

Primul lichid permanent magnetic obţinut în urma unui ''accident'' de laborator

Primul lichid permanent magnetic obţinut în urma unui ''accident'' de laborator
O echipă de cercetători de la University of Massachusetts Amherst au reuşit să obţină accidental, în laborator, primul lichid permanent magnetizat din lume, picăturile din acest lichid mişcându-se la unison şi...

Cum te ajută tehnologia 5G să îți faci o „casă inteligentă”

Cum te ajută tehnologia 5G să îți faci o „casă inteligentă”
Tehnologia 5G este cea de-a 5-a generatie de retele mobile si reprezinta o evolutie semnificativa a retelelor LTE 4G de astazi. Aceasta generatie este proiectat pentru a face fata cresterii foarte mari a datelor si a...

Un studiu confirmă modificări ale creierului în cazul diplomaţilor americani din Cuba

Un studiu confirmă modificări ale creierului în cazul diplomaţilor americani din Cuba
Creierele a peste 40 de diplomaţi americani victime ale unor fenomene misterioase în Cuba prezintă diferenţe faţă de cele ale unui grup de control, au constatat profesori şi medici de la Universitatea din...

India a lansat a doua sa misiune spaţială pe Lună

India a lansat a doua sa misiune spaţială pe Lună
India a lansat luni a doua sa misiune spaţială pe Lună, Chandrayaan-2, care are drept scop instalarea unui robot pe satelitul natural al Pământului pe data de 6 septembrie, relatează AFP. O rachetă GSLV-MkIII,...
Serviciul de email marketing furnizat de