x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vraci în lumea animală

Vraci în lumea animală

de Anca Aldea    |    05 Noi 2012   •   22:58
Vraci în lumea animală
Sursa foto: Thinkstock

Albinele, oile şi cimpanzeii sunt doar câteva dintre speciile capabile să se trateze singure în cazul unor afecţiuni. Dacă suferă de viermi intestinali, un cimpanzeu crescut în sălbăticie ştie remediul: se hrăneşte cu anumite plante pentru că ştie că ele îl pot feri de infecţiile intestinale. Descoperirea a făcut-o Michael Huffman în urmă cu 30 de ani. În timpul unei expediţii în Africa, în anii 80, dr. Huffman, profesor asociat la Universitatea Kyoto din Japonia, a observat că un cimpanzeu mesteca frunzele plantei Vernonia amygdalina, pe care tribul WaTongwe o foloseşte ca medicament în afecţiunile intestinale. Frunzele acestei plante sunt acoperite cu un fel de cârlige minuscule care agaţă paraziţii. Aceştia vor fi eliminaţi din organism prin fecale. După examinarea excrementelor – formate din frunze de Vernonia amygdalina şi viermi, profesorul şi-a dat seama că animalul s-a tratat, şi nu a mâncat de bunăvoie planta extrem de amară. Ca şi cimpanzeii, maimuţele macac şi capuchin îşi pot administra singure tratamente în caz de îmbolnăvire.

În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au descoperit că numeroase specii îşi pot administra medicaţia potrivită în caz de îmbolnăvire. De exemplu, oile au învăţat să aleagă hrană bogată în tanin pentru a ucide paraziţii intestinali şi a evita, astfel, să se infecteze. Şi insectele cunosc secretele plantelor. Jacobus de Roode, cercetător la Universitatea Emory (SUA), a descoperit că fluturii monarh sunt extrem de pretenţioşi atunci când îşi aleg hrana. Ei preferă plantele care le sunt benefice pentru starea de sănătate. De exemplu, atunci când sunt infectaţi cu paraziţi, fluturii monarh caută plantele cu un conţinut ridicat de cardenolide. Nu doar plantele sunt consumate pentru sănătatea organismului. Argila, rocă sedimentară bogată în antitoxine, este înghiţită de papagalii macaw care sunt înnebuniţi după seminţele unor plante pline de toxicii alcaloizi.

Nici rănile de pe corp nu scapă netratate. Cerbii încearcă să-şi vindece plăgile frecându-le de muşchii unor copaci sau caută un loc mocirlos pentru a se afunda în el. Când sunt invadate de păduchi, ciorile şi corbii se tratează... cu fum. Dacă nu au un coş de casă prin apropiere sau un foc de lemne sănătos, aceste păsări caută la sol banalele furnici. Agaţă câte una în cioc şi o freacă de zor de penaj – acidul formic al furnicilor îi fac pe nepoftiţi să sară în toată direcţiile.

×