x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vulcanul de Foc din Guatemala a intrat în a patra erupţie de la începutul anului

Vulcanul de Foc din Guatemala a intrat în a patra erupţie de la începutul anului

06 Mai 2017   •   10:20
Vulcanul de Foc din Guatemala a intrat în a patra erupţie de la începutul anului
Sursa foto: Kevin.sebold

Vulcanul de Foc, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Ciudad de Guatemala, între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, a intrat vineri în a patra erupţie de la începutul acestui an, a informat o sursă oficială citată de EFE. 

Potrivit Institutului Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologiei şi Hidrologiei (Insivumeh), activitatea colosului cu o înălţime de 3,763 de metri a început vineri dimineaţa. 

Vulcanul, unul dintre cei mai activi dintre cei 32 pe care îi are Guatemala, produce explozii constante care aruncă în aer coloane de cenuşă până la aproximativ 5.500 - 6.000 metri deasupra nivelului mării. 

Potrivit Insivumeh norii de cenuşă se deplasează cu peste 20 de kilometri în direcţia sud, sud-est şi vest şi au fost raportate căderi de cenuşă deasupra localităţilor San Pedro Yepocapa, Sangre de Cristo, Panimaché I şi II, 

Conform observatorului vulcanologic s-au înregistrat scurgeri piroclastice pe versanţii Santa Teresa, Trinidad şi Las Lajas. Potrivit Insivumeh, comportamentul eruptiv al vulcanului se caracterizează prin zgomote constante şi moderate, similare celei generate de o locomotivă de tren şi seisme de mică intensitate. 

Până la acest moment nu au fost raportate pagube provocate de erupţie, a patra din decursul acestui an. 

În 2016 vulcanul Fuego a înregistrat 16 erupţii, iar în 2015 un total de 15, conform registrelor oficiale.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: guatemala vulcanul de foc