x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Zâmbeşte şi vei fi sănătoasă

Zâmbeşte şi vei fi sănătoasă

de Anca Aldea    |    13 Sep 2009   •   00:00
Zâmbeşte şi vei  fi sănătoasă
Sursa foto: /stockxpertcom

Cu cât eşti mai ostilă cu cei din jur, cu atât vei trăi mai puţin, avertizează specialiştii de la Universitatea din Pittsburgh, statul american Pennsylvania. În schimb, spun cercetătorii, femeile optimiste, care-şi afişează mai tot timpul zâmbetul pe buze şi care văd lumea mai degrabă în culori vii, au şanse mult mai mari pentru o viaţa de durată.



Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Pittsburgh a dat publicităţii cel mai de anvergură studiu care demonstrează efectele optimismului şi ale ostilităţii cinice la femeile aflate în postmenopauză, informează publicaţia online Live Science. Această cercetare arată legătura dintre starea de spirit şi starea de sănătate. Potrivit specialiştilor, femeile negativiste şi răutăcioase în comportament şi în gândire au cele mai multe şanse să moară repede. La polul opus, femeile zâmbitoare, optimiste, fericite pot sta liniştite - vor trăi o viaţă îndelungată şi sănătoasă.

Echipa de specialişti condusă de doctorul Hilary A. Tindle a studiat, timp de opt ani, 97.253 de femei aflate în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, fără afecţiuni cardiovasculare şi cancerigene.  Rezultatul a fost uluitor: femeile optimiste prezintă cu 9% mai puţine riscuri de a dezvolta o boală de inimă decât cele pesimiste şi au cu 14% mai puţine şanse de a muri înainte de vreme. Femeile cu un grad ridicat de ostilitate cinică au cu 16% mai multe şanse să-şi piardă viaţa din diferite cauze decât cele cu un grad scăzut de ostilitate cinică.

În încercarea de a defini optimismul în rândurile oamenilor, cercetătorii americani au luat în calcul faptul că un studiu din 2006 arată că oamenii optimişti sunt, cu precădere, cei trecuţi de a doua tinereţe, dar şi o cercetare din 2009, potrivit căreia oamenii sunt optimişti prin natura lor. Echipa doctorului Tindle a descoperit că rasa determină relaţia dintre optimism şi mortalitate, cele mai optimiste fiind femeile afroamericane. Pe de altă parte, noul studiu a mai arătat că optimistele sunt, în general, femei tinere afroamericane, care trăiesc în vestul Statelor Unite, care au studii superioare şi venituri mari, sunt angajate, au asigurare de sănătate şi merg la biserică cel puţin o dată pe săptămână. Aceste femei se mai bucură de un atu - prezintă cele mai mici riscuri de a suferi vreodată de afecţiuni de tipul diabetului, presiunii arteriale, colesterolului ridicat sau depresiei. Optimistele nu vor fi niciodată sedentare şi nici nu vor avea o greutate corporală periculoasă pentru sănătatea lor.

×
Subiecte în articol: zoom