x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Zile numărate

Zile numărate

de Anca Aldea    |    02 Aug 2008   •   00:00

Citind, descoperi. Descoperind, te dezvolţi, evoluezi. Dezvoltîndu-te, ­ajungi să te situezi, cel puţin o dată în viaţă, deasupra celorlalţi.

Citind, descoperi. Descoperind, te dezvolţi, evoluezi. Dezvoltîndu-te, ­ajungi să te situezi, cel puţin o dată în viaţă, deasupra celorlalţi. Şi atunci privirea îţi capătă o sticlire aparte, inima îţi bate tot mai tare... a mîndrie şi totul în jurul tău devine mărunt.

Vă invităm, în numărul de astăzi al ZOOM-ului, să descoperiţi alături de noi tainele ruinelor oraşului Pompei din Golful italian Napoli, o regiune extrem de bogată în secolul I d.Hr. şi transformată în doar 48 de ore într-un peisaj sinistru. Erupţia ­vulcanului Vezuviu – unul dintre cei mai activi din lume – a ras de pe faţa Pămîntului oraşele romane din regiunea care astăzi poartă numele de Campania. Anul 79 d.Hr. a fost fatidic ­pentru mii de oameni, care au murit axfixiaţi sub dărîmăturile propriilor locuinţe sau înecaţi cu fumul gros azvîrlit cu forţă titanică de vulcan. Trupurile a ­aproximativ 2.000 de bărbaţi, femei şi copii au rămas conservate pînă în zilele noastre, multe din ele fiind expuse numărului impresionant de turişti care vizitează astăzi ruinele oraşului de ­odinioară. Devenit unul dintre cele mai ­vizitate locuri din întreaga lume, situl ­arheologic al metropolei romane riscă să piară din cauza nepăsării şi a nesimţirii umane. Autorităţile pretind că nu au ­fonduri suficiente pentru a întreţine locul, turiştii îşi aruncă gunoaiele unde văd cu ochii, iar puţinii paznici ai sitului nu mai fac faţă fluxului prea mare de vizitatori. Trezit din adormire, guvernul de la Roma a decis recent să declare situl, aflat în patrimoniul UNESCO, în stare de necesitate din cauza gradului ­alarmant de degradare în care se află. Modernitatea apasă ameninţător asupra istoriei pompeiene, a Imperiului Roman şi a întregii Italii. Cîteva dintre zidurile scoase de sub cenuşa pietrificată sînt astăzi “pictate” cu graffiti, cîinii vagabonzi şi-au încropit culcuşuri în colţuri ascunse privirii ­oamenilor, iar gunoaiele sălăşluiesc în voie în jurul sitului.

Romanii s-ar răsuci în morminte dacă ar şti în ce hal de nepăsare au ajuns urmaşii lor. Două mii de ani de istorie uitată. Fresce roşii de odinioară au căpătat nuanţe aprinse de gri, pereţii s-au jupuit, coloanele şi acoperişurile s-au îmbibat de apă. De ce?

×
Subiecte în articol: editorial