x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 10 tehnologii pe care nou-născuţii de azi nu le vor cunoaşte. Printre ele se numără mouse-ul sau numărul de telefon

10 tehnologii pe care nou-născuţii de azi nu le vor cunoaşte. Printre ele se numără mouse-ul sau numărul de telefon

15 Mai 2012   •   12:19
10 tehnologii pe care nou-născuţii de azi nu le vor cunoaşte. Printre ele se numără mouse-ul sau numărul de telefon

Multe dintre tehnologiile pe care le folosim in prezent zi de zi vor fi total necunoscute pentru copiii care se nasc acum. Specialistul IT, Avram Piltch, cunoscut in SUA pentru recenziile despre cele mai noi tehnologii, a conceput, la nasterea recenta a primului sau fiu, o lista de aparate si tehonologii pe care le folosim toti in viata de zi cu zi, care, in momentul in care fiul sau va creste, vor fi disparut din uz.

1) Cablul de internet

Asa cum azi conexiunile broadband sunt norma, iar cele dial-up au devenit deja istorie, in mai putin de 10 ani conexiunile de tip 4G vor fi cele mai utilizate. Deja tehnologia 4G, utilizata de anumite telefoane si gadgeturi ofera viteze de download similare cu cele ale realizate prin conexiunea broadband, singurul dezavantaj fiind pretul mai mare.

Piltch crede, insa, ca in urmatorii ani providerii de internet vor realiza ca mentenanta cablurilor optice costa prea mult si vor prefera sa ofere servicii wireless tuturor utilizatorilor, pe masura ce tehnologiile care asigura acest lucru se vor ieftini.

In 10 ani, cablul de internet va disparea din mai toate casele, crede expertul.

2) Camerele video sau aparatele foto pentru amatori

Deja smartphone-urile au inceput sa inlocuiasca aparatele foto sau video. Avand avantajul de a fi tot timpul la indemana utilizatorului, precum si diverse aplicatii care permit editarea si urcarea imaginilor pe retelele de socializare, smartphone-urile fac ca aparatele foto si video sa devina inutile. Este vorba de aparatele destinate amatorilor, nu cele profesionale, care, evident, vor ramane.

3) Telefoanele fixe

Deja telefoanele fixe incep sa devina o raritate, iar utilitatea lor in viitor este pusa la indoiala. Este de asteptat ca in viitor, toata lumea sa foloseasca exclusiv telefonul mobil.

4) Computerele care se aprind greu

Faptul ca trebuie sa astepti destul de mult ca sa pornesti un computer este una din marile frustrari ale epocii PC-urilor. In cativa ani, crede Piltch, computerele nu se vor mai stinge niciodata, ci doar vor trece, in cateva secunde, din modul activ in cel inactiv si invers.

Deja noile sisteme de operare permit update-urile care nu necesita un restart. Chiar daca, la un moment dat, calculatorul va trebui sa fie repornit, noile sisteme de operare, precum Windows 8, permit realizarea acestui lucru in mult mai putin timp.

Faptul ca, pe vremuri, trebuia sa astepti si doua minute ca sa aprinzi un calculator li se va parea incredibil copiilor de maine...

5) Cinematografele

Disparitia cinematografelor a fost profetita inca de la aparitia televiziunii, insa in anii care vin, utilitatea acestora va deveni tot mai pusa la indoiala. Deja televizoarele HD cu ecran mare si cele cu functii 3D devin tot mai accesibile, oferind o calitate a vizionarii similara cu cea din sala de cinema.

Un alt argument ar fi pretul foarte mare al biletului de cinematograf si tendinta tot mai raspandita a caselor de productie de a lansa filmele pe DVD sau online la aceeasi data cu premiera din salile de cinema.

6) Mouse-ul

Costurile tehnologiei touch-screen sunt in scadere, astfel incat, atat televizoarele cu ecran mare, cat si laptop-urile vor beneficia de ele in urmatorii ani. Deja, Windows 8 permite operatiuni prin touch-screen, ceea ce va face ca mouse-ul sa fie tot mai putin folosit.

Inutil de mentionat ca succesul tabletelor fata de laptop-uri face ca mouse-ul sa devina o relicva.

7) Ochelarii 3D

De la lansarea primelor filme 3D, in anii '50, ochelarii au fost o necesitate de neevitat. Totusi, in ultimii ani a aparut tehnologii care permit vizualizarea in 3D si fara ajutorul ochelarilor. In 10 ani, incomozii ochelari vor disparea de tot, crede Piltch.

8) Numerele de telefon

Deja memorarea numerelor de telefon a devenit inutila, sarcina fiind preluata de telefonul mobil. Urmatorul pas va fi ca numerele de telefon sa dispara, pur si simplu. In fond, cand cineva vrea sa faca un apel, cauta in telefon numele si nu numarul persoanei.

Este de asteptat ca, la fel ca in cazul retelelor de comunicare, operatorii de telefonie mobila sa aloce, in viitor, un user name in locul unui numar de telefon pentru clienti.

9) Faxul

Singura ratiune pentru care faxurile mai exista este faptul ca documentele care necestita o semnatura nu pot fi trimise mai rapid prin alte mijloace. Este de asteptat ca in viitor, insa, tot mai multe institutii sa accepte semanturile electronice.

Exista si alte alternative: semnatura manuala poate fi efectuata inca de pe acum si pe dispozitivele touch-screen...

10) DVD-urile

Filmele sau muzica scrise pe CD-uri si DVD-uri sunt deja disponibile online si pot fi downloadate. In putini ani, ideea de a tine pe un disc ceea ce poti obtine printr-un click va deveni absurda...

×