x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 2K Telecom, candidatul surpriza la cea mai mare licitatie desfasurata in Romania

2K Telecom, candidatul surpriza la cea mai mare licitatie desfasurata in Romania

de Alexandru Radescu    |    14 Aug 2012   •   15:44
2K Telecom, candidatul surpriza la cea mai mare licitatie desfasurata in Romania


Cinci companii telecom s-au inscris pentru cea mai mare licitatie organizata in Romania, in cadrul careia sunt puse la dispozitia celor interesati benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.

Conform unor surse din piata, citate de Mediafax, in 'batalia frecventelor' s-au aruncat Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom. Fost membru al grupului de firme Asesoft, 2K Telecom are acum ca actionari pe Alexandru Ghita - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghita), Vasile Domente - 8,05% si Vasile Radu – 24,83%. Infiintata in anul 2000, 2K Telecom si-a inceput activitatea in domeniul telecom ca furnizor de bucle locale si acces la Internet.

'Ne-am inscris la licitatia telecom pentru banda de frecvente de 2,6GHz', a declarat pentru Jurnalul National Alexandru Ghita. 'Avem deja infrastructura si intentionam sa oferim servicii broadband', a precizat Ghita.

De asemenea, participarea la licitatie a fost confirmata si de oficialii Cosmote si Vodafone. Din partea Orange si RCS&RDS, reprezentantii operatorilor nu au dorit sa comenteze.

Potrivit ANCOM, comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana cel tarziu la data de 20 august care sunt operatorii care vor participa la licitatie. In cazul in care cererea este mai mare decat oferta, licitatia propriu-zisa va incepe la data de 10 septembrie cu rundele primare, pentru ca rezultatele finale sa fie anuntate, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie. In cazul in care cererea este egala cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul carora operatorii vor licita pentru pozitiile pe care si le doresc in banda.

Guvernul a stabilit cuantumul taxelor minime de licenta si estimeaza ca la buget vor fi astfel atrase, in urma licitatiilor, cel putin 700 milioane de euro.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Implicarea MapN
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de Orange si Vodafone.

Benzile de frecvente radio 830-862 MHz si 2.500-2.690 MHz, utilizate in UE pentru servicii LTE/4G, trebuie sa fie eliberate de Ministerul Apararii. Intr-o prima faza de dezvoltare, reteaua Long Term Evolution permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps. Pretul pentru aceste benzi depaseste suma de 200 milioane euro, fiind suportat parte de ANCOM (30 milioane euro), restul de castigatorii procedurilor de selectie. Respectivele frecvente trebuie eliberate de MapN la 6 luni de la data achitarii, in conditiile legii, a sumelor necesare pentru eliberarea benzilor, dar nu mai devreme de decembrie 2013.

×