x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3G pentru Cosmote?

3G pentru Cosmote?

de Alexandru Radescu    |    30 Iul 2007   •   00:00
3G pentru Cosmote?

Ca urmare a intenţiei UE de a "liberaliza accesul GSM", operatorii vor putea furniza servicii 3G şi in benzile de 900 Mhz/1.800 Mhz. De asemenea, această prevedere va permite operatorului Cosmote Romănia să ofere servicii 3G in una din aceste frecvenţe.


Ca urmare a intenţiei UE de a "liberaliza accesul GSM", operatorii vor putea furniza servicii 3G şi in benzile de 900 Mhz/1.800 Mhz. De asemenea, această prevedere va permite operatorului Cosmote Romănia să ofere servicii 3G in una din aceste frecvenţe.

Săptămăna trecută, Comisia Europeană a propus deschiderea frecvenţelor radio alocate exclusiv serviciilor de telefonie mobilă GSM pentru operatorii altor variante de comunicaţii wireless, precum serviciile de generaţia a treia (3G). Pentru piaţa romănească, acest lucru va permite operatorului Cosmote să ofere servicii 3G in banda destinată pănă in prezent doar GSM-ului (3G funcţionează pe 2.100 Mhz).

"Intrucăt Cosmote este operator GSM, deţinănd o licenţă de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea de reţea şi servicii GSM, atăt in banda de 900 MHz, căt şi de 1.800 MHz, acesta va putea beneficia de oportunitatea creată prin decizia Comisiei pentru a furniza servicii 3G", ne-a declarat Dan Georgescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare in Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. "Nedobăndirea de către Cosmote a licenţei 3G la ultima licitaţie nu il impiedică pe operator să furnizeze servicii 3G in benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz, acesta putăndu-şi exercita dreptul deja acordat de utilizare a frecvenţelor in benzile respective, in condiţiile implementării deciziei Comisiei Europene in ţara noastră", a adăugat preşedintele ANRCTI. Deocamdată, oficialii operatorului grec se arată rezervaţi in declaraţii: "Cosmote analizează posibilităţi de a oferi tehnologie de ultimă generaţie in vederea diversificării portofoliului existent de servicii de date şi multimedia. Propunerea Comisiei Europene este binevenită, pentru că ne-ar extinde gama de opţiuni in această privinţă". Pe de o parte, operatorul verde se găndeşte la o licenţă WiMAX (singuri sau impreună cu RomTelecom). Pe de altă parte, incă este in desfăşurare procesul cu fostul IGCTI, intentat după afişarea rezultatelor de la ultima licitaţie 3G, in urma căreia au căştigat RDS şi Telemobil. Nu de aceeaşi părere cu ANRCTI sunt şi reprezentanţii Orange, care susţin că "serviciile 3G vor trebui furnizate, ca şi pănă acum, de operatorii care deţin licenţa". Opinie care ne lasă să inţelegem că va fi un adevărat război intre unii operatori şi autorităţi.


MAI IEFTIN. In cazul adoptării propunerii privind liberalizarea accesului la spectrul de frecvenţe radio (900 MHz/1.800 MHz), operatorii din cele 27 de state europene vor putea oferi servicii de telefonie mobilă la costuri mai reduse. "Implementarea tehnologiilor 3G in benzile GSM va oferi avantajul unei creşteri semnificative a mărimii celulelor şi, in consecinţă, a extinderii acoperirii reţelelor şi in zonele rurale, cu costuri rezonabile, precum şi a facilitării acoperirii indoor in zonele urbane şi suburbane", a explicat preşedintele ANRCTI.

"In UE trebuie să inlăturăm barierele de reglementare şi să facilităm dezvoltarea comunicaţiilor mobile, permiţănd noilor tehnologii să utilizeze spectrul care revine celor existente", a declarat săptămăna trecută comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding.

×
Subiecte în articol: IT servicii cosmote