x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ACTA, act final în Parlamentul European

ACTA, act final în Parlamentul European

de Alexandru Radescu    |    03 Iul 2012   •   15:52
ACTA, act final în Parlamentul European

Parlamentul European voteaza maine asupra controversatului tratat international ACTA, care vizeaza produsele contrafacute sI pirateria digitala. Documentul a produs controverse din clipa in care WikiLeaks a publicat, in 2008, o versiune a textului. Un imens scandal a izbucnit insa la sfarsitul lunii ianuarie dupa ce s-a anuntat ca zeci de state au semnat in secret, la Tokyo, acest document care poate instaura cenzura online si deschide calea unor abuzuri din partea companiilor transformate in militie a internetului. Si Romania se afla pe lista celor 22 de state europene care au semnat Tratatul Comercial Anti-Contrafacere, fara ca Guvernul Boc sa-si informeze sau consulte cetatenii. In Romania, ca sI in zeci de orase din Europa au inceput proteste de strada, milioane de cetateni au semnat petitii online impotriva ACTA, parlamentarii europeni impartindu-se in tabere pro sI contra. Mai multe grupari de hackeri (sub “masca' Anonymus) au spart site-uri ale unor institutii oficiale, in semn de protest. In fata valului de revolte, mai multe tari au blocat ratificarea tratatului, inclusiv Romania, asteptandu-se votul final din PE.

Comisia Europeana a cerut in mai Curtii de Justitie a UE sa verifice daca acordul nu incalca legislatia europeana. O parte din deputati spun ca este mai bine sa se astepte decizia Curtii, altii arata ca nu este nevoie de acest lucru, deoarece exista deja indeajuns de multe motive pentru respingerea acordului.

'Fundamental, este o idee rea sa predai companiilor statul de drept. Daca statul simte ca responsabilitatile trebuie transferate mediului privat pentru a asigura drepturile oferite de guvern, atunci cu siguranta ar trebui sa se simta obligat sa reglementeze direct companiile private. Acestea au fost create pentru a fi precaute, lucru ce aduce un risc real si tangibil la adresa libertatii de exprimare, opinie si creativitate. Aceasta este o prima - si importanta - obiectie la adresa ACTA', declara ieri Amelia Andersdotter (Partidul Piratilor, Verzi/ALE, Suedia), potrivit site-ului Parlamentului European.

De asemenea, eurodeputatul britanic David Martin, raportorul PE pentru ACTA, le-a cerut zilele trecute deputatilor europeni sa respinga tratatul. "Nimeni nu a fost impotriva ideii de aparare a proprietatii intelectuale. Dezbaterea s-a concentrat asupra intrebarii daca «este ACTA instrumentul potrivit pentru acest lucru?» Concluzia clara a votului a fost ca nu", a explicat oficialul referitor la votul comisiei pentru comert international pentru respingerea acordului.

In luna mai, Comisarul European pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, a admis infrangerea controversatului tratat anti-contrafacere si anti-piraterie ACTA. 'Suntem aproape de o lume fara SOPA (un proiect de lege anti-piraterie in discutie in cadrul Congresului SUA) si ACTA", a declarat Kroes la Berlin, prezenta la o conferinta despre libertatea internetului.

La sfarsitul lunii februarie, o petitie semnata de 2,5 milioane de persoane a fost depusa la PE, prin care eurodeputatii erau indemnati sa respecte libertatea Internetului si sa respinga ratificarea ACTA.

×